Працювати над тим, аби доступність була рівною

|  12. 04. 2019

12 квітня в м.Біла Церква відбулося виїзне засідання комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури при Київській обласній державній адміністрації.

У засіданні взяли участь й представники аналогічного комітету забезпечення доступності, який функціонує при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради.

Відкриваючи захід, заступник голови Київської обласної державної адміністрації Вячеслав  Кучер наголосив, що з початку року це третє засідання комітету і його членами прийнято рішення проводити, у більшій мірі, виїзні засідання, аби безпосередньо,  на місцях  з’ясовувати всі проблеми із реалізацією доступності для людей з інвалідністю до об’єктів соціально-культурного значення та ділитися досвідом та кращими практиками у цьому напрямку. Вячеслав  Кучер акцентував увагу на роботі Уряду держави у напрямку проведення аналізу відповідності усіх новобудов до нових державних будівельних норм, які максимально враховують інтереси категорій громадян з інвалідністю. Відмітив, що на місцях, завдяки реформі децентралізації, міська влада отримала повноваження за дотриманням контролю щодо створення належних європейських умов для інвалідів та додаткові фінансові можливості для здійснення належних заходів.

Міський голова Геннадій Дикий зауважив, що вже протягом трьох років, відколи розпочався процес децентралізації, у Білоцерківської міської ради з’явилася можливість більше приділяти увагу вирішенню питань доступності громадян з обмеженими фізичними можливостями. На сьогодні створюються умови для безперешкодного переміщення такої категорії громадян  Білою Церквою. Місто отримало нові повноваження, і при введенні в експлуатацію нових будівель, міською структурою - Архітбудконтролем, здійснюється перевірка на  відповідність ДБНам та надається дозвіл, чи відхиляється - у разі недотримання вимог доступності. Проводиться поетапне будівництво пандусів у соціальних установах, ведеться робота по облаштуванню пішохідних магістралей міста із врахуванням потреб людей з інвалідністю. Крім того, діють угоди із підприємствами-перевізниками щодо зобов’язань по забезпеченню функціонування на маршрутах громадського транспорту автобусів, пристосованих для перевезень маломобільних груп. Це і понижена підлога, і аудіо- та відео оголошення зупинок тощо. Також у минулому році реалізовано спільний з Укрзалізницею проект по будівництву унікального для нашої держави наземного переходу через залізничні колії, який також облаштований з урахуванням вимог доступності для інвалідів.

Міський голова також зауважив, що у місті працює дві школи за інклюзивним  напрямком, які повністю адаптовані під потреби діток з інвалідністю. Це є не тільки  важливим аспектом адаптації особливих школярів до соціуму, але й виховання толерантного ставлення всіх членів  суспільства до такої категорії громадян.

Про забезпечення рівними можливостями осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Біла Церква доповів голова комітету доступності м.Біла Церква, заступник міського голови Валерій Гнатюк.

Він наголосив, що в місті розпочав діяти новий склад комітету, до якого увійшли багато представників громадських організацій, які опікуються людьми з ОФМ. При роботі комітету виникло багато питань та надійшло ряд актуальних пропозицій щодо продовження ефективного втілення заходів по створенню належної доступності у місті. Тому, було вирішено розробити цільову програму, яка буде затверджена міською радою і відповідно матиме фінансування.

У першу чергу у місті розпочато перевірку пандусів у всіх шкільних установах на відповідність нормам та проводитиметься робота по усуненню недоліків. Хоча пандуси у школах є,  проте іноді не відповідають вимогам. Гірша ситуація із закладами культури, оскільки вони збудовані за старими ДБНами, тому облаштування пандусами та іншими необхідними засобами проводитиметься поетапно. Також необхідно проводити облаштування закладів охорони здоров’я  відповідними ліфтами,  туалетними кабінами, розширювати входи та ін.На жаль, це потребує надзвичайно великих фінансових ресурсів, тому здійснюватиметься поетапно. Валерій Гнатюк відмітив, що до позашкільних закладів культури та освіти міста діти з особливими потребами  мають доступ і майже у всіх них функціонують цільові студії.

Заступник міського голови наголосив, що питань у цьому напрямку у  місті ще є багато і основною причиною неможливості їх швидкого усунення є відсутність необхідних коштів. Проте для належної організації вирішення необхідних питань потрібно ще й приймати правильні управлінські рішення. У місті, одним з таких рішень, що було прийнято і яке захищає інтереси людей з інвалідністю, є зобов’язання підприємств - перевізників перейти на пристосований громадський транспорт, оснастити його звуковим та відео інформуванням та ін. Також у місті збережено функціонування двох підприємств, де працюють інваліди – УТОГ та УТОС. Ці підприємства успішно працюють та  мають ринки збуту продукції. З метою створення доступності для інвалідів, міською владою також придбано будівлю, у якій буде  розміщено ЦНАП та всі дозвільні служби. Зараз такі установи розміщені на 2-3 поверхах і дістатися туди проблематично. А  у новому приміщенні будуть враховані всі вимоги та норми ДБНів.

« Кожна пропозиція надана членами комітету доступності є важливю. Міська влада відкрита до конструктивної критики, зауважень, порад та пропозицій.  Ми готові співпрацювати з усіма бажаючими та переймати успішний досвід, аби створити рівний доступ до об’єктів та пересування по місту однаковим для всіх категорій населення», - зазначив Валерій Гнатюк.

Член комітету доступності Білої Церкви, голова правління Білоцерківського                                                       міського товариства інвалідів «Фенікс» Ніна Карпович зупинилася на питанні участі громадських організацій та співпрацю з органами місцевого самоврядування людей з інвалідністю щодо реалізації Конвенції ООН про права людей з інвалідністю.  Розповіла про роботу у цьому напрямку, яка проводиться вже протягом 29 років,  наголосила на необхідності розробки цільової програми, яка сприятиме виділенню коштів та окреслила ряд об’єктів, на які першочергово, на її думку, потрібно звернути увагу по забезпеченню доступності. Це: нещодавно відкрите стоматологічне відділення на вул.Б.Хмельницького, створення умов на залізничному вокзалі, співпраця із поліцією щодо контролю над паркомісцями для інвалід біля соціальних установ, створення санітарних зон у місцях відпочинку, розгляду можливості пільгової оплати послуг за інтернет хворим, прикованим до ліжка, оновлення спецтрансорту, який використовується як соціальне таксі та ін.

Присутні члени обласного та міського комітету доступності також підняли питання щодо: доступності до приміщення Білоцерківської РДА; державної підтримки  Білоцерківського підприємства УТОС та соціального захисту його працівників; встановлення світлофорних об’єктів із звуковими сигналами та знаків, які б інформували водіїв про можливе переміщення незрячих білоцерківців у тих чи інших місцях; підтримки учасників та інвалідів АТО; сприяння у вирішенні питання спрощення механізму отримання дозволів на ввезення гуманітарних вантажів для інвалідів з-за кордону  та ін.

Про свої проблеми та про досвід з їх вирішення поінформували представники з м.Обухів, м.Бровари.

Підсумовуючи засідання, заступник голови Київської обласної державної адміністрації Вячеслав  Кучер відмітив, що підняті питання можна  розділити на такі, що можуть бути вирішені на місцевих рівнях, і потрібно знаходити шляхи їх вирішення. Та на ті, що потребують загальнодержавного підходу. Тому буде підготовлено ряд звернень до профільних Міністерств з пропозиціями вирішення питань налагодження співпраці з Укразалізницею, правоохоронними органами, розгляду можливості виділення додаткового фінансування на реалізацію запланованих заходів та ін.

У рамках виїзного засідання присутні на заході оглянули муніципальний транспорт з метою виявлення відповідності чи не відповідності його до перевезення маломобільних груп та провели аудит інфраструктурних об’єктів Білої Церкви.  Зокрема, проінспектували такі установи та об’єкти: приміщення Білоцерківської міської ради; КУ БМР «Територіальний центр надання соціальних послуг»; приміщення міської прокуратури, пішохідний перехід через залізничну колію та ін.

У засіданні взяли участь депутат Київської обласної ради Наталія Бігарі, депутат Білоцерківської міської ради Микола Дашкевич, директор департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації Ігор Мещан.

Фотогалерея