Представники проекту USAID з енергетичної безпеки: Біла Церква має стати прикладом для інших міст у питанні забезпечення централізованим теплопостачанням

|  10. 07. 2019

09 липня міський голова Геннадій Дикий зустрівся з представниками Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) з метою обговорення питань щодо співпраці в рамках «Проекту Енергетичної безпеки» в Україні.

У 2018 році Біла Церква стала партнером проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Наше місто було обране з-поміж 33 інших міст України – як таке, що відповідає всім необхідним критеріям відбору щодо довгострокового планування міста, енергетичного менеджменту та диверсифікації генерації теплової енергії в місті.

Тож під час зустрічі, яка відбулася за участю представників міської влади, комунального підприємства-надавача послуг з теплопостачання, представники проекту USAID «Проект енергетичної безпеки» в Україні - керівник напрямку з питань теплопостачання Євген Глушак  та радник з питань ринку електроенергії Метт Чваловські детально ознайомили присутніх із можливостями реалізації проектів, які спрямовані на забезпечення енергетичної безпеки та які вже успішно впроваджені в різних містах України.

За словами експертів, дані проекти переважно спрямовані на газопостачання, електропостачання та централізоване теплопостачання. Під час розмови окрему увагу приділили модернізації саме централізованого теплопостачання, що є найбільш екологічним, ефективним, безпечним та перспективним, порівняно з іншими способами отримання теплової енергії; розглянули переваги від реалізації даного проекту на прикладі інших міст України. Фахівці також наголосили, що під час реалізації проектів, пов’язаних із централізованим теплопостачанням, враховується чинна законодавча база, надається сприяння муніципалітету у питанні розвитку централізованого теплопостачання з врахуванням як потреб сьогодення, так і викликів майбутнього.

Керівник напрямку з питань теплопостачання Євген Глушак проекту USAID «Проект енергетичної безпеки» в Україні, зокрема, зупинився на питанні розробки схем теплозабезпечення, відмітивши, що на сьогодні на розгляді Міністерства регіонального розвитку перебуває нова методика теплозабезпечення, яку розробляли спеціалісти в рамках Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» та яка враховує всі нюанси й потреби сьогодення - економічну доцільність, енергоефективність тощо. Дана методика виводиться на фінішну пряму, тож фахівці сподіваються, що найближчим часом вона набере чинності, і в подальшому буде проводитися робота з  метою її впровадження, роз’яснення особливостей функціонування тощо.

Крім того, за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України впроваджується демо-проект, який дозволяє відображати затрати інвестицій на кожному етапі, повернення інвестицій, обсяги заощадження, втрати теплової енергії при транспортуванні тощо.

«Реалізовувати будь-які серйозні проекти в рамках міста потрібно з розумінням, для чого це робиться і до чого призведе. Тільки тому всі роботи будуть ефективними, якісними та дадуть змогу в майбутньому уникнути помилок», - зауважили фахівці.

Міський голова Геннадій Дикий наголосив, що нині в Білій Церкві діє Урядова програма «Теплі кредити», завдяки якій мешканці можуть отримати від 40 до 70% компенсації вартості утеплення будинків, та місцева програма з надання кредитів на утеплення будинків, що дає змогу повернути до 40% коштів, вкладених у термомодернізацію житла. І ряд ОСББ нашого міста вже скористалися даними програмами та отримали відчутний ефект у вигляді заощадження коштів за опалення і навіть загальне зростання цінності такого житла, порівняно з іншими будинками.

«У минулому році у рамках місцевої програми з надання кредитів на термомодернізацію було виділено близько 3,5 млн грн, якими скористалися близько 10 ОСББ міста. У цьому році було прийнято програму для багатоповерхових будинків, які не входять до ОСББ. Це програма співфінансування, що передбачає сплату мешканцями 10-15% вартості утеплення будинків. Це важливо, оскільки сплативши частину своїх коштів, мешканці відчувають себе власниками своїх будинків, усвідомлюють власну відповідальність за належний стан не тільки власних квартир, але й ліфтів, міжповерхових маршів, підвалів, горищ, прибудинкових територій тощо», - наголосив Геннадій Дикий.

Міський голова також ознайомив учасників зустрічі із наявною системою теплопостачання міста, зауваживши, що на сьогодні пріоритетним є збереження централізованого теплопостачання в Білій Церкві, і це європейська практика. Зауважив, що за 3,5 роки жодного дозволу на встановлення централізованого опалення не було дано, так само забороняється встановлення твердопаливних котлів. Адже окрім шкоди довкіллю, індивідуальне опалення – це висока вартість придбання та встановлення, потреба додаткових затрат на ремонт та обслуговування, наявність ризиків тощо. Також підкреслив, що в питанні модернізації системи теплопостачання потрібно розпочинати із розробки стратегічної схеми теплопостачання, з урахуванням Генерального плану міста, і ця схема має бути затверджена міською радою, для можливого прийняття подальших рішень.

Представникам проекту USAID розповіли, що 70% теплопостачання в місті забезпечує  КП «Білоцерківтепломережа», 30% КП «Білоцерківська  ТЕЦ»; у Білій Церкві 97% опалюваної площі забезпечено тепловими лічильниками (якщо рахувати побудинково, то цей показник становить 87%); вартість опалення в Білій Церкві становить 1550 грн  за 1 Гкал тощо.

У результаті зустрічі було напрацьовано низку завдань з метою організації подальшої співпраці. Зокрема це:

- розробка схеми теплопостачання Білої Церкви;

- підготовка стратегічної інвестиційної програми;

- методологія створення основ теплового ринку;

- формування економічно обґрунтованих тарифів – з урахуванням інвестиційної програми та процесів руху реінвестування систем;

- донесення до споживачів мети та завдань проекту, особливості його реалізації тощо.

Задля успішної реалізації проекту в подальшому планується також підписання меморандуму, прийняття всіх необхідних рішень міської ради та її виконавчого комітету.

«Ми хочемо зробити Білу Церкву прикладом для наслідування в сфері ефективного та безпечного теплопостачання. За рахунок ефекту масштабу у вашому місті це зробити простіше, ніж, наприклад,  у Києві. З метою продуктивної співпраці ми готові підписати необхідні документи та обговорити подальший план дій», - зазначили представники проекту USAID, підбиваючи підсумки зустрічі.

У заході також взяли участь:  заступник міського голови Анатолій Кравець, начальник відділу енергоефективності Білоцерківської міської ради Василь Морський, представники КП «Білоцерківтепломережа» та ін.

Фотогалерея