Уклін вам, тим хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз

|  15. 10. 2019

14 жовтня в м.Біла Церква відбулися урочистості заходи з нагоди Дня захисника України

На вшанування мужності та героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості, у 2014 році, Указом Президента 14 жовтня оголошено Днем захисника України.

Цього дня ми вшановуємо оборонців рідної землі, всіх, хто причетний до священного обов’язку, почесної і водночас важливої місії служіння своїй Вітчизні, хто захищав та захищає її кордони від загарбників.

Це свято увібрало в себе багаті і славні традиції, які уособлюють мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі на всіх етапах її історії. Воно єднає країну, закликає всіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами.

Розпочалися заходи з нагоди свята на площі біля стендів з портретами Героїв Небесної Сотні та загиблих у зоні проведення АТО.

На святі були присутні: кадети Білоцерківської  гімназії №2, військово-спортивний клас Білоцерківського навчально-виховного об’єднання «Звитяга», військова кафедра Білоцерківського аграрного національного університету, військовослужбовці 72-ї окремої механізованої бригади ім. Чорних Запорожців, 1129 Білоцерківського зенітного ракетного полку, військового Білоцерківського гарнізонного госпіталю, представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, аварійно-рятувальний загін спеціального призначення головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій у Київській області, Білоцерківського відділу поліції головного управління Національної поліції у Київській області, батальйону патрульної поліції в місті Біла Церква Управління патрульної поліції у Київській області, депутати міської ради, заступники міського голови. громадськість міста.

До привітального слова був запрошений міський голова Геннадій Дикий: «Вітаю всіх білоцерківців з сьогоднішнім  особливим днем, який поєднав у собі чотири свята: День захисника України, День Покрови Божої Матері, День Козацтва, День створення Української повстанської армії. Це день справжніх захисників України, які боронили її протягом багатьох століть. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять про тих, хто поклав за нашу волю на незалежність своє здоров’я та життя, а також тих, хто зі зброєю в руках, в наш час, також мусить боронити рідну землю. Дякуючи вашій мужності, відвазі, самопожертві ми вільно розмовляємо українською мовою під мирним небом та рідній, Богом даній землі. Тисячі білоцерківців щиро вдячні вам і будуть завжди пам’ятати про вас! Бажаю, аби якнайшвидше Україна здобула перемогу! Зі святом!»

За наказом Міністерства оборони України  за вагомий особистий вклад в організацію та надання допомоги особовому складу військових частин і підрозділів Збройних Сил України. Підтримання бойового духу захисників державного суверенітету та територіальної цілісності України відзнакою Міністерства – медаллю «За сприяння Збройним Силам України»  було нагороджено волонтерів: Євдокію Мустецову, Сергія Шульгу, Олександра Яковенка.

Грамоту Київського обласного військового комісаріату за плідну співпрацю та забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України матеріально-технічним майном, гуманітарною допомогою при виконанні бойових завдань в зоні проведення ООС, безпосередню моральну підтримку особового складу по захисту недоторканості та цілісності незалежної України було вручено Володимиру Вовкотрубу.

Ми повинні бути гідними спадкоємцями духовних цінностей і продовжувачами багатих традицій і славних справ наших предків. 

Саме тому День захисника України ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз.

Це і учасники національно-визвольних рухів XX століття, учасники революції гідності, добровольці та військові, волонтери, полісмени та пожежники, жінки і діти - всі ті, хто в різний спосіб наближали і наближають перемогу.

Сьогодні ми з гордістю вшановуємо подвиг нескорених українців і висловлюємо слова щирої вдячності людям, які захищали Соборність і незалежність України в ХХ і продовжують її відстоювати в ХХІ столітті.

Зі словами привітань також звернулися: військовий комісар Білоцерківського об’єднаного міського військового комісаріату, полковник Ігор Богданевич, Благочинний Білоцерківського району Православної Церкви України, Настоятель Церкви Покрова Божої Матері Микола Гопайнич, командир зенітно-ракетної батареї 1129 Білоцерківського Зенітного Ракетного Полку капітан Богдан Подольський, командир взводу третьої роти першого батальону 72 Окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, молодший лейтенант Ярослав Сологуб.

Від молоді міста слово мав учень Білоцерківської гімназії №2 Дмитро Величко.

Захист Батьківщини - це не тільки мужність, відданість, це ще і біль втрат. У книзі пам’яті полеглих за Україну на 7 травня 2019 року внесено 4125 загиблих.... і вона продовжує поповнюватися.

Цього дня всіх присутніх закликали згадати у молитвах усіх Героїв,  які поклали свої голови за наше майбутнє. Хвилиною мовчання було вшановано їхню пам’ять та  покладено квіти до стендів з портретами Героїв.

Після завершення урочистої частини всі учасники рушили святковою ходою від портретів Героїв до парку культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка.  Там всі бажаючі мали змогу взяти  участь у культурно-розважальній програмі патріот – фест.

Цього ж дня у Київському академічному обласному музично-драматичному театрі відбувся святковий концерт для ветеранів Збройних Сил України, Другої Світової війни, Антитерористичної операції та ін.

На вул. Л. Курбаса відбулася демонстрація військової техніки.

У кінотеатрі ім. О. Довженка відбулася прем’єра документального фільму «Тато», сюжетом якого є пошуки донькою загиблого воїна АТО на території проведення бойових дій.

Ми бажаємо усім мирного неба, міцного здоров’я, незгасимої енергії, завзяття і сили! Нехай божественний покров Пресвятої Богородиці, простягнений над нами, уберігає від бід, зла та негараздів!

Фотогалерея