Модельний офіс пробації у місті Біла Церква один із перших в Україні

|  03. 12. 2019

03 грудня у м. Біла Церква відбулося офіційне відкриття унікального для України модельного офісу пробації, створеного за європейською моделлю. (відео тут)

Пробація – це проєвропейська система роботи з правопорушниками без їх ізоляції від суспільства, що поєднує контроль за виконанням покарань без позбавлення волі та підтримку змін у житті правопорушника, необхідних для його готовності жити без вчинення правопорушень. Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених і запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Офіс створено за сприяння проектів міжнародної технічної допомоги «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне впровадження пробації в Україні» NORLAU Проект Пробації та «Експертна підтримка врядування та економічного розвитку» (EDGE).

Основні переваги модельного офісу:

  • Європейська модель функціонування офісу пробації, що враховує усі міжнародні стандарти роботи з правопорушниками;
  • Належне матеріально-технічне забезпечення для виконання усіх функцій пробації;
  • Багатофункціональна архітектура: розмежування відкритої та закритої зон для створення інтерактивного середовища для працівників і захисту персональних даних;
  • Окремі приміщення (з усім необхідним облаштуванням) для проведення індивідуальної та групової роботи з клієнтами пробації;
  • Зручна локація для доїзду з різних районів міста;
  • -Можливість для пілотування нових проєктів, у тому числі запровадження електронного моніторингу.

Переваги пробації:

 

Для особи, яка вчинила правопорушення:

-      можливість змінитись без ізоляції від суспільства,

-      збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді;

-      збереження роботи та житла;

-      подолання шкідливих звичок і зміна прокримінального мислення;

-      отримання підтримки на шляху до змін та реалізації свого потенціалу.

Для суспільства:

-      справедливе здійснення правосуддя: обрання покарання, необхідного і достатнього для виправлення;

-      безпечне суспільство.

Для держави:

-      зменшення витрат на утримання засуджених у місцях позбавлення волі;

-      попередження повторних злочинів;

-      зниження злочинності та кількості ув’язнених;

-      дотримання міжнародних стандартів та європейських цінностей.

Офіс працюватиме за адресою: м. Біла Церква, вул. Шолом Алейхема, 27.

В урочистому відкритті чстанови взяли участь поважні гості:  Посол Норвегії в Україні пан Уле Т. Хорпестад, заступник Міністра юстиції в Україні Віталій Василик, директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук, міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий та його заступник Інна Новогребельська, керівник NORLAU  Проекту Пробації Віллі Гілл,  радник Міністра юстиції України Танія Лей Сенфорд Аммар (Канада),  начальник Білоцерківського  міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Києві та Київській області Ольга Якименко та ін.

 

Зокрема Посол Норвегії в Україні пан Уле Т. Хорпестад відзначив значимість відкриття модельного офісу пробації в Білій Церкві, адже щоб амбітний задум став дійсністю, було прикладено багато зусиль протягом багатьох місяців Міністерством юстиції України, його підрозділами на місцевому рівні, міською владою та багатьма іншими.

Уле Т. Хорпестад поінфрмував, що модельний офіс є другим в Україні, раніше схожий було відкрито у Харкові. Відмітив, що досвід та напрацювання Норвегії поширюються Україною, адже створення гарного та безпечного середовища є передумовою надання якісних послуг клієнтам центру пробації. Гідне ставлення до особистості та до їхніх проблем є фундаментом зміни поведінки осіб, які були засудженні, вважає пан Уле Т. Хорпестад. Він також висловив сподівання що подальша співпраця всіх причетних до пробації інституцій неодмінно принесуть вагомий позитивний результат. 

Слова привітань  щодо відкриття модельного офісу пробації висловив заступник Міністра юстиції України, куратор питань реформування пенітенціарної системи та системи пробації  Віталій Василик. Він акцентував увагу на зміні підходу й напрямків діяльності профільного міністерства щодо роботи із засудженими, адже державна політика змінюється з тюремних та силових акцентів на систему ресоціалізації засуджених, щоб вони мали змогу інтегруватися в суспільство та громаду і, щоб громада, в свою чергу, прийняла їх.

Віталій Василик подякував міській владі за допомогу, сприяння та розуміння  важливості питання надання допомоги та виправлення засуджених. Наголосив що органи пробації повинні мати відповідну матеріальну базу, належне фінансове забезпечення та кадровий потенціал аби виконувати поставлені завдання. У Білій Церкві створені всі умови для цього. Відмітив необхідність популяризації та інформування громадян про зміст поняття пробації, адже більшість не розуміє, що це таке.

Директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук, під час відкриття зазначив, що створення офісу – це результат тривалої співпраці із закордонними партнерами, їхнього небайдужого ставлення до того, яким курсом розвиватиметься наша держава. Також це й результат зразкового ставлення міської влади Білої Церкви і розуміння тих новацій, які необхідно впроваджувати в Україні в частині такої чутливої системи як кримінальне правосуддя. Олег Янчук наголосив, що порушники не завжди повинні потрапляти за грати, їх не завжди потрібно заганяти в глухий кут, але вони мають відповідати за свої вчинки,  спокутувати свою провину та відшкодовувати завдані злочини. Вони також повинні мати можливість стати нормальними, порядними людьми. Зазначив, що відкриття модельного офісу в Білій Церкві це лише початок розвитку системи пробації в державі та висловив сподівання, що в подальшому багато міст зможуть мати такі ж офіси.

Міський голова Геннадій Дикий привітав поважних гостей у Білій Церкві та зауважив: «Для мене як для міського голови дуже важливим є той факт, що Біла Церква одна з перших долучилася до даного проекту. З початку ми не зовсім розуміли, для чого потрібен такий проект, але вивчивши питання - однозначно підтримали його реалізацію.

Дякую моєму заступнику Інні Новогребельській, яка доклала багато зусиль, аби Біла Церква була серед європейських міст, які мають сучасні підходи по роботі із засудженими. Ми знайшли приміщення, знайшли спосіб взаємодії всіх сторін і маємо чудовий результат. Дякую всім хто брав участь у створені офісу та висловлюю щирі слова вдячності друзям з Норвегії.

Але й місто не стояло осторонь. На минулій сесії міської ради було ухвалено профільну програму щодо побації й ми плануємо закласти кошти у міському бюджеті на виконання запланованих заходів програми. Для нас це важливо, адже всі розуміємо, що в першу чергу це безпека та комфорт проживання громадян у нашому місті».

Керівник NORLAU Проекту Пробації Віллі Гілл зауважив, що даний напрямок є пріоритетом розвитку у Норвегії і дуже приємно, що й Міністерство юстиції України також визначило це одним із головних завдань. Даний проект це не лише навчання співробітників, створення спроможностей та облаштування і оснащення будівлі, а найголовніше – це безпека та комфорт співробітників, що дозволятиме їм якісно виконувати свою роботу та змінювати клієнтів пробації, підвищувати рівень довіри до засуджених місцевого населення. Віллі Гілл також коротко розповів про основні напрямки роботи центру пробації, які допомагають забезпечити безпеку у суспільстві.

 

 

Присутні на заході урочисто розрізали червону стрічку до нової установи. Всім бажаючим було проведено екскурсію офісом. 

Варто зауважити, що станом на 01.11.2019 року в Україні по обліку органів пробації пройшло 104 574 осіб, що на 10 тис. осіб більше, ніж за аналогічний період минулого року (станом на 01.11.2018р. - 94 307 засуджених та правопорушників). Перебуває на обліку 60 601 особа, засуджена до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.

Завдяки впровадженню сучасних інструментів роботи з особами у конфлікті з законом 98,5% осіб, які пройшли по обліку органів пробації, утрималися від вчинення нових злочинів, що свідчить про ефективність роботи служби пробації та її позитивний вплив у напрямку підвищення рівня безпеки в громадах.

В рамках заходу для представників ЗМІ було проведено брифінг, на якому експерти та поважні гості детально розповіли чому в усьому світі на пробацію покладають значні сподівання та визначають як пріоритет діяльності влади.

Отож, пробація працює в громаді, із представниками громади, які засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі; співпрацює із представниками різних органів влади, місцевого самоврядування та громадських інституцій для досягнення головного завдання - підвищення рівня безпеки в конкретній громаді та суспільства в цілому.

Першим до слова було запрошено людину, яка представляє країну, де пробація існує понад 30 років, вельмишановного Посла Норвегії в Україні - пана Уле Хорпестада, який  наголосив, що пробація себе виправдала у багатьох країнах світу. Це високі стандарти дотримання конституційного принципу верховенства права у галузі людського виміру.

Зменшення кількості рецидивів, аби виходячи на свободу, раніше засуджені не вчиняли повторних злочинів - така третя ціль діяльності нової команди Міністерства юстиції України, яку нещодавно представив Міністр юстиції України Денис Малюська під час презентації «То do list» змін, які плануються у сфері юстиції до кінця 2019 року, впродовж 2020 року та наступні 5 років. До слова було запрошено профільного заступника Міністра юстиції України Віталія Василика, який безпосередньо визначає курс змін у реформуванні пенітенціарної системи та пробації.

Віталій Василик: Розвиток альтернативних санкцій - це пріоритет на наступний рік. Рівень рецидивності серед осіб, які перебували на обліку органів пробації, набагато нижчий, ніж серед засуджених, які відбували покарання в місцях позбавлення волі. Попередження вчинення нових злочинів — це перший і важливий крок у створенні безпечного середовища. У наступному році плануємо запровадити електронний моніторинг.

У минулому році Конфедерація європейської пробації (СЕР) прийняла заявку України на участь у цій організації, а в цьому році Пробація України стала 61-ою країною учасницею СЕР.  Відкритий сьогодні офіс створено за європейською моделлю, а робота усіх органів пробації в Україні базується на використанні сучасних інструментів роботи з правопорушниками. Про те, які ж завдання сьогодні виконує Центр пробації, хто допомагає досягати цілі та які основні досягнення уже має установа, розповів директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук.

Олег Янчук: Центр пробації співпрацює з міжнародними експертами в рамках 5 міжнародних проектів, що допомагають нам створювати в Україні повноцінну систему пробації з урахуванням міжнародних та європейських принципів і стандартів. Окрім того ми плідно співпрацюємо з правоохоронними органами, органами прокуратури, судами, центрами зайнятості, Безоплатна правова допомога, і т.д. Тільки спільними зусиллями можна кардинально вирішити будь-яку проблему.

Основне завдання пробації в усьому світі — підвищення рівня безпеки суспільства шляхом профілактики повторної злочинності серед осіб, які вже перебувають у конфлікті з законом, а також ресоціалізація та соціальна адаптація осіб, які звільняються з місць позбавлення волі.

Основним нашим досягненням є підвищення рівня довіри до нас як учасників судової системи, так і простих людей. Ідеї пробації все більше розділяють і представники влади, які затверджують відповідні цільові програми, і представники громадськості, які виявляють бажання ставати волонтерами пробації.

Розуміння та підтримка органів місцевого самоврядування й самої громади - важлива умова для успішної реінтеграції правопорушників у громаду як законослухняних жителів. Біла Церква стала пілотним регіоном для впровадження та розвитку пробації в Україні. Які переваги такої превентивної роботи з клієнтами пробації для самого міста, розповів міський голова Геннадій Дикий.

Геннадій Дикий: Чим вища безпека в місті - тим місто привабливіше для молоді. Безпека життя та здоров'я — це цінність, яка визнана у всіх прогресивних країнах. Тому інвестиції в пробацію - це інвестиції в майбутнє міста та держави в цілому.

Відкриття цього офісу - частина проекту NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне впровадження пробації в Україні». Які задуми уже вдалося втілити в життя та які плани має Проект щодо подальшої співпраці з цим підрозділом Центру пробації, розповість керівник NORLAU Проекту Пробації Віллі Гілл.

Віллі Гілл: Нам вдалося налагодити дієву співпрацю органу пробації з установами виконання покарань в рамках пенітенціарної пробації. Приємно, що судді та прокурори також поділяють важливість діяльності органу пробації. У цьому офісі ми відтворили модель діяльності офісу пробації, яка виправдала себе у багатьох країнах, і сподіваємося, що вона послужить зразком в Україні.

У наступному році ми плануємо на базі Білоцерківського МРВ реалізувати ще 1 пілотний проект впровадження електронного моніторингу. Відповідна пропозиція зараз подана на розгляд у Міністерство юстиції Норвегії.

На даний час система пробації в Україні - це майже 600 органів пробації, понад 3 тисячі працівників і більше 120 тисяч клієнтів пробації за 10 місяців поточного року. Примітно, що 13% від цієї кількості - перебували на обліку органів пробації Київщини. Білоцерківський міськрайонний відділ пробації - один з найбільших підрозділів філії Центру пробації у пристоличному регіоні. Як працює підрозділ інформував  його начальник Ольга Якименко.

Ольга Якименко: Я дякую усім, хто долучився до створення цього сучасного офісу пробації. Ми і раніше відчували підтримку місцевої влади та мали досить хороше приміщення. Нові умови - це нові можливості для розширення форм і методів роботи з клієнтами пробації. Наприклад, ми відкрили кіноклуб, налагодили дієві заходи з центром зайнятості. Для підвищення кваліфікації персоналу плідно співпрацюємо з Центром підвищення кваліфікації персоналу Державної кримінальної виконавчої  служби України. Ми маємо підтримку з боку керівництва Центру пробації та обласної філії. Налагодили співпрацю з УВП. Ми охоплюємо усі категорії правопорушників та засуджених, тому що вони - частина нашої громади і потребують уваги та допомоги для зміни стилю життя. Клієнти пробації, виконуючи громадські роботи, приносять користь жителям міста, а відпрацьовуючи суспільно корисні роботи, виконують свій батьківський обов’язок утримувати дітей. Ми сподіваємося, що робота нашого колективу в таких комфортних сучасних умовах тільки додасть нам натхнення для плідної роботи.

Про свою роботу в даному напрямку також розповіли радник Міністра юстиції  Україні Танія Лей Сенфорд Аммар,  начальник Білоцерківського  міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Києві та Київській області Ольга Якименко.

У заході також  взяли  представники Міністерства юстиції України, Державної установи «Центр пробації», міжнародних проєктів з розвитку пробації в Україні, Адміністрації ДКВС України, органів прокуратури, органів місцевого самоврядування та державної влади.