25 грудня 1979 року - 15 лютого 1989 року - Афганська війна…

|  15. 02. 2020

15 лютого у Білій Церкві, біля каплиці Святого Георгія Побідоносця, відбувся мітинг та покладання квітів з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31-ї річниці виводу військ з Афганістану.

Ця війна зачепила родини тисячів наших співвітчизників. За 10 років бойових дій Афганської війни взяло участь близько 150 тисяч українців, близько 700 з яких зараз проживають у Білій Церкві. У боях загинуло 3 280 чоловік, з них 27 воїнів - білоцерківці; повернулися інвалідами 3 660 чоловік, з них близько 80 осіб зараз мешкають у Білій Церкві; понад 200 воїнів – мешканців Білої Церкви передчасно померли у мирний час.

Кожен солдат, кожна родина тих, хто пройшов через страшне горе Афгану, ніколи  не забудуть, що пережили, кого втратили.

15 лютого 1989 року для багатьох став днем, коли скінчився рахунок втратам наших солдатів, службовців. Важкий, сумний підсумок. Адже у війни свій рахунок, своя безжалісна арифметика… 

Традиційна зустріч білоцерківців саме цього дня - данина пам'яті всім, хто причетний до трагічної афганської війни, яка тривала у два рази довше, ніж Друга Світова.

Під час заходу до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Ще на один рік віддалилися від нас події в Афганістані на початку 80-х. Але ми та наше молоде покоління повинні пам’ятати відважних воїнів, які виконували свій військовий обов’язок і по сьогоднішній час залишаються справжніми патріотами.

Це рана, що не загоїться, біль, який не відступає. Афган став важким випробуванням не тільки для тих, хто воював, а й для їхніх сімей: сиві від горя батьки й матері ховали своїх молодих синів, діти ставали сиротами, жінки – удовами в мирний час.

Ветерани афганської війни завжди мали активну громадянську позицію, були серед перших в різних важливих загальнодержавних подіях. Саме ви першими стали відстоювати справедливість, незалежність України на Майдані 2004 та 2014 років, першими формували оборону та захищали цивільних від неправомірних дій і відвертих провокацій під час тих подій. Ви формували перші добровольчі батальйони для захисту нашої держави на сході й, головне, вчили молодих добровольців основним бойовим навичкам, передавали власний досвід солдатського братерства та відваги.

Пам’ять про ці події жива і нині. Вічна пам’ять тим, кого немає сьогодні поруч з нами.

Біла Церква шанує пам’ять про героїчний подвиг всіх воїнів-афганців. Рішенням Білоцерківської міської ради від 27 червня 2019 року алею на бульварі Княгині Ольги було названо Алеєю пам’яті воїнів, які загинули в Афганістані.

Доземний уклін воїнам-ветеранам, родинам загиблих. Нехай ваших дітей та онуків ніколи не торкнеться лихо війни. Здоров’я та добробуту вашим родинам».

До слова також були запрошені виконуючий обов’язки голови Білоцерківської районної державної адміністрації Юрій Савчук, учасник бойових дій в Афганістані Сергій Шашкін,

голова Київського обласного комітету загиблих (померлих) учасників бойових дій та ветеранів війни Олена Миколаївна Гаврилюк, Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, який вручив ряду ветеранів церковні відзнаки.

У капличці Святого Георгія Побідоносця, біля якої відбувся захід, викарбовано прізвища 132 воїнів, які проживали в Київській області і віддали свої життя в афганській війні. Поруч було висаджено 132 дерева, як символ кожного воїна, що не повернувся. Алея позаду каплиці носить ім’я «Алея пам’яті воїнів, які загинули а Афганістані». Так Біла Церква вшановує воїнів за мужність, героїзм та незламність.

Присутні під час заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять про загиблих та покласли квіти до пам’ятника – каплиці воїнів -афганців. Також було відслужена заупокійна молебень за загиблими.

Фотогалерея