ОСББ вчили використовувати можливості та проводити енергоефективні заходи

|  19. 02. 2020

19 лютого в м.Біла Церква за підтримки Білоцерківської міської ради та Проєкту ЄС/ПРООН «Об'єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) відбувся захід «День ОСББ у місті Біла Церква».

Майже 100 учасників  з нашого міста та Київської області зібрались у Білій Церкві для обміну досвідом співпраці ОСББ та місцевої влади.

Метою заходу було ознайомити представників міст Обухів, Васильків, Українка, Фастів з діяльністю ОСББ у місті Біла Церква, розповісти про позитивний досвід співпраці муніципалітету та ОСББ, про реалізовані ОСББ проєкти, проінформувати учасників про можливості співпраці з «Фондом енергоефективності України».

Відкриваючи захід, міській голова Білої Церкви Геннадій Дикий привітав учасників заходу та наголосив: «Я переконаний, що ОСББ –це найефективніша форма господарювання співвласників багатоквартирних будинків. Ми це знаємо із досвіду, адже у Білій Церкві створено 118 ОСББ, які охопили 131 будинок. Ще чимало будинків висловили намір створити ОСББ і працюють у цьому напрямку. Головне – бажання мешканців і готовність взяти відповідальність за свій будинок на себе.

Той, хто сам господарює, створивши у своєму будинку ОСББ, має можливість виконувати заходи з енергозбереження, проводити капітальні ремонти своїх помешкань, благоустрій прилеглих територій та інше, використовуючи різні державні та міські програми, що дозволяють отримувати співфінансування.

Ми розуміємо, що управління це не просто й більшість будинків житлового фонду мають поважний вік, але міська влада готова до співпраці, ми сприймаємо пропозиції та зауваження. Зараз функціонують державні програми «Теплі кредити» та «Енергодім», крім того у місті з 2018 року створена  та успішно діє  й міська програма підтримки ОСББ. На сьогодні вона є однією з найкращих в країні. З міського бюджету відшкодовується найбільший відсоток – до 40% витрат на матеріали.  У жителів міста є всі механізми, аби здійснити комплекс заходів й зробити всій будинок комфортним для проживання».

Геннадій Дикий навів приклади успішного досвіду міських ОСББ щодо взяття кредитів на заходи з енергозбереження та отримання відшкодування з державного та міського бюджетів. Раніше ми теж інформували про такі ОСББ (http://bc-rada.gov.ua/node/10932).

Міський голова закликав голів ОСББ активно користуватися програмами, отримувати фінансування на заходи по енергозбереженню, адже у результаті реально можна зменшити витрати за теплопостачання в 2 рази. Зауважив, що лише за минулий рік в місті надано допомоги для ОСБББ та ЖБК, у різних формах, на виконання послуг (обрізка дерев, благоустрій, утеплення тощо) 10 млн 779 тис. грн для з міського бюджету.

Запевнив, що міська влада виділятиме необхідні кошти на міську програму підтримки ОСББ. Висловив прохання до успішних представників ОСББ ділитися власним досвідом, аби зацікавлені змогли також скористатися ним.

Детально про реалізацію міської програми підтримки ОСББ у 2019 році та затвердженою відповідною програмою на 2020 рік присутніх ознайомив начальник департаменту житлово-комунального господарства міської ради Олег Савченко. Зокрема він зауважив, що на поточний рік на дану програму виділено 3,5 млн грн. Наразі вже зареєструвалося три учасники  програми. Наголосив, що ознайомитися з умовами отримання кредитів відповідно до державних та міських програм та задати  запитання, що турбують про будь-які нюанси щодо створення ОСББ можна у департаменті житлово-комунального господарства (вул.А.Шептицького, 2). Тут створено спеціальний відділ розвитку ОСББ, ОСН та управління житловим фондом. Спеціалісти цього відділу вас не лише поінформують про особливості здійснення управління багатоквартирними будинками, познайомлять із законами про ОСББ, а й детально розкажуть провести необхідні процедури під час створення ОСББ.

Олег Савченко  також відповів на ряд запитань від присутніх.

У ході заходу національний консультант проекту EC/ПРООН HOUSES Інна Волошина, розповіла про діяльність проекту HOUSES, та про основні його досягнення. Серед яких: створення 1185 ОСББ, проведення 1130 тренінгів для ОСББ, посилення партнерства між ОСББ та місцевою владою. Також провела  тренінг на тему: «Поточна діяльність ОСББ».

Регіональний консультант «Фонду Енергоефективності України» Олексій Веха та Наталя Шевченко - голова ОСББ «Соснячок» з міста Українка розповіли чому важливо робити енергомодернізацію житлового будинку та про свій досвід подачі проєкту від ОСББ до Фонду енергоефективності.

Регіональний координатор в Київській області, проекту EC/ПРООН HOUSES Микола Смірнов запропонував учасникам заходу ознайомитися з презентацією «Життєвий цикл будинку» та  відповів на запитання учасників.

Також протягом заходу було багато живого спілкування за кавою, обміну досвідом, запропоновані цікаві ідеї щодо співпраці між ОСББ та місцевою владою.

Наприкінці зустрічі гостям було запропоновано ознайомитися з трьома проектами ОСББ, які були реалізовані в місті Біла Церква та невеличка екскурсія містом.

Довідкова інформація:

Проєкт «Об'єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) фінансується Європейським Союзом та впроваджується Програмою розвитку ООН. Проєкт діє в усіх областях України у містах, районних центрах, сільських та селищних радах, об'єднаних територіальних громадах та м. Києві. Проєкт навчає та консультує ініціативні групи та ОСББ щодо створення, ефективного управління, ведення бухгалтерії ОСББ та підвищення рівня енергоефективності будинків. Долучитися до Проєкту можна зареєструвавшись на сайті www.houses.in.ua. Більше про Проєкт за посиланням http://bit.lv/2Y55VGI

Фонд енергоефективності - державна установа, яка надає інструменти для термореновації багатоквартирних будинків з ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку).

Підтримка Фонду полягає у наданні грантів та запровадженні комплексних технічних рішень з енергоефективності будівель з врахуванням кращих європейських практик. Програма Фонду енергоефективності реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією - IFC, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Програмою розвитку ООН (ПРООН). Більше про Фонд за посиланням: https://www.eefund.org.ua.

Фотогалерея