«Мова моя – це безсмертя і сила, мова – найбільше багатство моє!»

|  21. 02. 2020

21 лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. Зараз це  свято  крокує  по  всій  планеті, і кожен  громадянин  будь-якої країни має змогу відчути себе частиною свого великого народу.

Історія святкування Міжнародного дня рідної мови, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років поки у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, як привід для порозуміння між народами, збереження розмаїтості мов, а значить націй, як визначення виняткової ваги рідної мови в житті людства.

За оцінками фахівців, із понад 6000 мов, які нині існують у світі, значна частина перебуває під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Щороку повністю перестають вживатися близько десяти мов. Для того, щоб мова не зникла, необхідно, щоб нею спілкувалися принаймні сто тисяч людей.

Тож цього дня у Білій Церкві відбулися урочистості з нагоди Дня рідної мови.

До присутніх із привітальним словом звернулася заступник міського голови Катерина Литвиненко: «Я щиро рада бачити, що у цьому залі зібралася молодь нашого міста та представники різних національностей, які також прийшли вшанувати свою рідну мова. Я бажаю вам усім, щоб ви плекали, оберігали і любили свою мову та свою країну».

Також цими днями відбувся традиційний міський поетичний конкурс «Зерна доброти». Це культурно-освітній захід, спрямований на підтримку обдарованих учнів у галузі «Літературна творчість» та творчої праці педагогів. Організатори конкурсу – управління освіти і науки Білоцерківської міської ради, Центр позашкільної освіти та професійного самовизначення учнівської молоді «Соняшник».

Конкурс проводився з метою утвердження творчої особистості учня, що прагне творити образне слово, яке відображає духовні надбання української та загальнолюдської культури.

 На розгляд журі конкурсу була представлена 21 творча робота учнів трьох вікових категорій: 1-4 класи, 5-8 класи, 9-11 класи. Журі визначило 9 переможців.

У ході заходу начальник управління освіти та науки Білоцерківської міської ради Юрій Петрик привітав присутніх зі святом та вручив грамоти управління освіти та науки Білоцерківської міської ради учасникам міського поетичного конкурсу «Зерна доброти» та подяки їхнім педагогам.

Для гостей свята із музичними та поетичними творами виступали: солісти вокального ансамблю «Співограй», вихованці студії «Первоцвіт» ЦПО «Соняшник», учні Білоцерківської спеціалізованої природничо-математичної школи №16 імені М.О. Кириленка, БСШ №1 з поглибленим вивченням слов'янських мов, БЗШ №7 ім. генерал-полковника Геннадія Воробйова, БЗШ №17, БЗШ №18, вихованці Білоцерківських шкіл мистецтв №1, №4, Товариство німців м.Біла Церква «Відродження», ГО «Товариство польської культури ім. З. Красинського», Білоцерківський заклад загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів з інституційною формою навчання №1 Білоцерківської міської ради.

У заході взяли участь учні Білоцерківських загальноосвітніх та спеціалізованих закладів міста.

Фотогалерея