Оновлена Білоцерківська єврейська громада відзначила 30-річний ювілей

|  25. 02. 2020

24 лютого у Білій Церкві відбулося святкування 30-річчя оновленої Білоцерківської єврейської громади «Міцва», яке зібрало всіх, хто причетний до діяльності громади, бере активну участь у її житті. Саме 30 років тому за ініціативи Американського розподільчого комітету «Джойнт» була створена сучасна єврейська громада, яка відома не тільки в Білій Церкві, але й за її межами. За свідченнями істориків, у 19 столітті єврейська громада становила більше 50 відсотків всього населення міста. І сьогодні громада також є потужною, креативною, активною, адже започатковує чимало важливих проектів для жителів міста.

Під час заходу з вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий. Він наголосив, що незабаром Біла Церква відзначатиме тисячолітній ювілей, проте достеменно ніхто не знає, скільки часу існує на території нашого міста єврейська громада.

«За свідченнями деяких істориків, починаючи з 15 століття, в Білій Церкві починала формуватися єврейська громада. Окрасою нашого міста є 18 культових споруд, які були збудовані завдяки представникам єврейської громади. Зокрема це Велика хоральна синагога, Торгові ряди, приміщення Першої лікарні та інші. За ініціативи єврейської громади було відкрито Меморіал пам’яті жертв Голокосту та Праведникам народів світу; відкриття нових пам’яток, присвячених культурі єврейського народу, буде реалізовано в рамках Громадського бюджету. Історія та культура єврейської громади є невід’ємною частиною історії Білої Церкви, яку ми маємо пам’ятати та шанувати. Тож я щиро вітаю вас із 30-річчям оновленої єврейської громади бажаю вам та вашим діткам розвиватися та примножувати здобутки нашого міста», – зазначив Геннадій Дикий.

Виконавчому директору громадської організації «Міцва» Нателла Андрющенко було вручено нагрудний знак «Відзнака міського голови».

До присутніх звернулася виконавчий директор громадської організації «Міцва» Нателла Андрющенко, яка наголосила, що Біла Церва завжди була єврейським містечком. Також сказала слова вдячності на адресу міського голови Геннадія Дикого – за всебічну підтримку ініціатив єврейської громади, шанобливе ставлення до історії євреїв міста, чуйність та людяність.

Свої щирі вітання та побажання єврейській громаді також адресували: представник Посольства Держави Ізраїль в Україні, радник посла, голова організації «Натив» Фелікс Гурвич, голова представництва Американського розподільчого комітету «Джойнт» в Україні Данієль Гершковіч, голова Піклувальної ради Єврейської громади Вадим Кушнір, член виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Вадим Фастівський, представники єврейського агентства «Сохнут», директор Благодійного фонду «Хесед Бней Азріель» Раїса Гриценко, директор Благодійного фонду Юлії Гольденберг, директор Центру єврейської освіти України Наталія Бакуліна та ін.

З нагоди ювілею на адресу єврейської громади також були передані вітання від головного раввина України Моше Реувена Асмана; зачитано вітальний лист за підписом заступника голови Київської обласної державної адміністрації Василя Володіна.

Доповненням до слів вітань стали символічні подарунки.

Поважним гостям, друзям та партнерам єврейської громади, представникам творчих колективів були вручені подяки від громадської організації «Міцва» – за багаторічний супровід, плідну співпрацю та з нагоди 30-річного ювілею громади.

Під час заходу присутні переглянули фільм про історію та сучасне життя громади.

З творчими дарунками під час свята виступили: творчий дитячий колектив школи «Міцва-613», єврейський аматорський театр, який презентував постановку п’єси Шолом-Алейхема «Великий виграш».

У заході взяли участь: представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Для довідки

Протягом усієї своєї історії, починаючи від часів заснування, Біла Церква тісно пов’язана з життям єврейської громади.

Питання про заснування в Білій Церкві першої єврейської громади залишається відкритим. На жаль, жоден джерело або книга не дають точної дати. Деякі архіви свідчать про перші поселення євреїв в 17 столітті. Є припущення співробітників краєзнавчого музею, що з часів Київської Русі (11 століття) євреї могли приїжджати до нашого міста для торгівлі.

З історії відомо, що піднесенню єврейського життя в Білій Церкві сприяли графи Браницькі. Центром єврейського життя Білої Церкви стала Торгова площа та Торгові ряди на 85 магазинів (Брум). Навколо площі в 19 і на початку 20 століття зросло єврейське містечко.

У Білій Церкві збереглися архітектурні пам’ятки. Масова забудова єврейськими будинками бере свій початок ближче до 19 століття: це синагоги, житлові будинки, магазини, школи, лікарні. В кінці 19 століття в місті налічувалося близько 18 синагог.

Представниками єврейської громади була збудована Велика хоральна синагога, де нині розташовується центральний корпус Технолого-економічного коледжу БНАУ. Такі будівлі могли дозволити собі тільки багаті єврейські громади, серед яких була і білоцерківська. Також це єврейське казенне училище (нинішній Будинок художньої творчості). У Білій Церкві була також єврейська лікарня, яка в радянські роки носила ім’я місцевого купця і філантропа Нахмана Бялика, а незабаром її перейменували в Першу міську лікарню.

Представники єврейської громади входили до складу першої міської думи, і коли наше місто було втягнуто у вир подій 1917 року, активну роботу тут вели єврейські партії.

На жаль, нелегкі випробування випали на долю єврейської громади нашого міста під час Другої світової війни. Майже відразу після окупації почалися розстріли, наймасовішою була кара, під час якої розстріляли 4500 євреїв. Це сталося 6 вересня 1941 року. Але наше місто відоме ще й першої окремої акцією розстрілу дітей в серпні 1941 року. Загальна кількість загиблих – приблизно 7 тисяч осіб...

Три десятиліття тому єврейська громада міста Біла Церква була відтворена. Ініціатива належала Американському розподільчого фонду «Джойнт», а реалізували цю ідею Захар Львович Павлоцкий і Харитон Абрамович Берман, який на довгий час став її головою.

З того часу громада дуже розвинулася, сформувався енергійний актив, виникла волонтерська група. Протягом останнього десятиліття громадою керували Броніслав Мураховський, Леонід Гутман, Олександр Подільський. Сьогодні громаду очолює Олександр Едуардович Найвельт.

Громада працює в різних напрямках, основу яких складає культурна робота, залучення до традицій та історії єврейського народу, дотримання свят, освітня та просвітницька робота, турбота про малозабезпечених членах громади та багато іншого.

Фотогалерея