Створенню еко-індустріального парку бути!

|  26. 02. 2020

25 лютого у Білій Церкві відбулася друга зустріч представників КП БМР «БВАК»  із представниками UNIDO (Організація Об'єднаних Націй з Промислового Розвитку) та державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) в рамках проєкту просування еко-індустріальних парків у країні (інформація про першу зустріч за посиланням http://bc-rada.gov.ua/node/10458).

Організація Об’єднаних Націй з Промислового Розвитку (UNIDO) та Міністерство Економічного Розвитку і Торгівлі України готують проєкт з просування еко-індустріальних парків в країні в рамках Глобальної програми еко-індустріальних парків (ГПЕІП), яка підтримується урядом Швейцарії через Державний Секретаріат з Економічних питань.

Метою проєкту є демонстрація життєздатності та переваг підходу еко-індустріальних парків, що полягає у підвищенні ресурсоефективності та покращенні економічних, екологічних та соціальних показників бізнесу, сприяючи тим самим інклюзивному та сталому розвитку промисловості в Україні.

У ході заходу міжнародний експерт UNIDO Цезарь Барахон та головний технічний радник проєкту «Ресурсоефективне та чисте виробництво» (РЕЧВ) Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO) Бранко Дуньїч поінформували присутніх про те, що промисловий майданчик КП БМР «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс», що працює за аналогом індустріального парку, було обрано для першої в Україні трансформації його в еко-індустріальний парк.

Його перевага у тому, що еко-індустріальний парк вигідно пов'язує підприємства міста, коли відходи одного стають сировиною для інших виробництв. Таким чином підвищується ефективність виробництва та мінімізується негативний вплив на довкілля. Тобто це територіальна одиниця, на якій зосереджені промислові підприємства завдяки чому покращиться виробництво продукції і в той же час відсутній негативний вплив на довкілля. Фінансування такої трансформації буде відбуватися за кошти уряду Швейцарії.

Заступник міського голови Інна Новогребельська подякувала гостям за те, що саме наше місто було обрано для початку такого масштабного проєкту. Вона зауважила, що міська влада зацікавлена у такій трансформації та сприятиме її впровадженню. До того ж маючи поруч дендропарк «Олександрія» створення саме еко-індустріального парку на діючому підприємстві стає більш актуальним.

Варто наголосити, що на сьогодні промисловий майданчик КП БМР «БВАК», на 40% відповідає концепції еко-індустріального парку. Також представники місії ООН наголосили, що наступні 2 місяці буде проводитися навчання спеціалістів і з травня ц.р. розпочнеться робота над трансформацією. Даний еко-індустріальний парк стане моделлю для створення подібних по всій Україні.

У зустрічі також взяли участь: засновник Центру РЕЧВ КПІ ім. Ігоря Сікорського, національний експерт UNIDO в Україні Антон Клещов, директор Центру РЕЧВ КПІ ім. Ігоря Сікорського Андрій Ворфоломєєв, директор КП БМР «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» Юрій Агалієв, начальник управління економіки Білоцерківської міської ради Юлія Земецька.

Фотогалерея