Що робити, якщо розбився ртутний термометр

Дата : 
2020-01-13

Якщо у квартирі розбився ртутний термометр, необхідно терміново вжити заходів з ліквідації (видалення) розлитої ртуті. 

Варіант перший (найкращий): викликати фахівців з ліквідації надзвичайних ситуацій (Білоцерківський районний відділ Державної служби України з надзвичайних ситуацій, тел.101) для утилізації ртуті та проведення демеркурізаційних робіт.

Варіант другий: власними силами провести демеркурізацію, тобто очистити приміщення від ртуті.

Перш за все, потрібно звільнити приміщення від людей, насамперед, дітей. Відразу відчинити кватирки, вікна, двері для покращення вентиляції. Ретельно провітрювати приміщення необхідно протягом 5-7 днів. Двері в інші кімнати необхідно зачинити на час проведення робіт зі збору (видалення) ртуті. Крім того, перед дверима кімнати (приміщення), де розлита ртуть, необхідно покласти ганчірку, змочену розчином хлорного вапна («Білизни»).

Підготуємо необхідні для збору ртуті «підручні» засоби:

марлеву пов’язку або респіратор;

скляну банку (200-500 мл) зі щільною кришкою для збору та зберігання залишків термометра, зібраної ртуті та забруднених матеріалів;

поліетиленові пакети для можливо забруднених речей;

велику голку («циганську») або в’язальну спицю, піпетку, гумову грушу, пластилін, пензлик, медичний шприц (20 мл) з товстою голкою;

вату медичну, лейкопластир, аркуш щільного паперу, ганчірки;

одноразові гумові рукавички;

звичайні поліетиленові пакети, щоб одягнути на ноги;

лампу настільну з подовжувачем;

хімічні сполуки, що містять сполуки хлору («Білизна»), з аптечки може знадобитися розчин йоду та перманганат калію («марганцівка», якщо є запаси).

  Розбитий термометр поміщаємо в скляну банку, наповнену водою, або розчином перманганату калію, або розчином «Білизни»

Приступаємо до демеркурізації:

Механічний спосіб збору кульок металічної ртуті.

 Найбільш кропіткою, складною та основною частиною демеркурізації (знешкодження) є збір кульок ртуті.

Не можна використовувати для збору ртуті побутовий пилосос, тому що після цієї процедури він буде забруднений ртуттю і для подальшого використання непридатний.

Перш за все, необхідно ретельно переглянути речі та поверхні, на які б могли потрапити кульки ртуті.

Дуже зручно користуватися настільною лампою для підсвітки, яка дає можливість побачити навіть невеличкі кульки ртуті.

Якщо виявили забруднені ртуттю речі, їх необхідно покласти в поліетиленовий пакет.

При ретельному огляді підлоги, особливо паркетної дошки, необхідно окреслити крейдою або олівцем ті місця, де знайдені кульки ртуті. Намагатися не наступати на забруднені місця, щоб не розносити ртуть підлогою.

Починати збирання ртуті (очищати приміщення від ртуті) потрібно від периферії до центру приміщення, спочатку збирають великі кульки. Дрібні кульки, розташовані поруч, можна «підкочувати» одну до одної, вони з’єднуються і це спрощує збір ртуті. Для цього використовують аркуш щільного паперу, зігнутий з однієї сторони. Щоб «закотити» кульки ртуті на аркуш паперу, використовують або «циганську» голку, або в’язальну спицю.                    Робота дуже кропітка, бо кульки ртуті «живі» і не завжди «погоджуються» котитися на папір.

Щоб зібрати найдрібніші кульки ртуті, використовують лейкопластир, гумову грушу, піпетку, ватний тампон, змочений розчином хлору, пластилін, скотч.

Деякі кульки зі щілин паркету можна дістати в’язальною спицею, обмотаною ватним тампоном з розчином «Білизни» або за допомогою шприца з товстою голкою (шприц на 20 мл).

Зібрану ртуть з підручними матеріалами поміщаємо в скляну банку, заливаємо водою, або розчином перманганату калію, або розчином «Білизни», щільно закриваємо кришкою і ставимо на балкон, у підвал, або відразу необхідно вирішити питання щодо передачі на утилізацію через Центр оперативного реагування за адресою: м. Біла Церква, вул. А. Шептицького, 2, за тел. 30-70-50, 093 3107755, 0673107755, 099 3107755. 

Коли всі кульки ртуті зібрані, необхідно розпочати другу стадію робіт.

Обробка місць розливу ртуті

Обробка місць розливу ртуті 20% розчином хлорного вапна (як варіант підійде «Білизна»). Купити можна в будь-якому супермаркеті, господарському магазині. Обробляти місце розливу ртуті необхідно нерозбавленою «Білизною», використовуючи захисні засоби (гумові рукавиці, маску, респіратор). Експозиція (тривалість контакту «Білизни» із забрудненою поверхнею), як і при попередньому методі – 6-8 годин. З метою підвищення ефективності демеркурізації, забезпечення необхідної взаємодії ртуті з розчином демеркурізатора, рекомендується використовувати засоби розпилення демеркурізаційних розчинів (пульверизатори).

 Наступний етап хімічної демеркуризації – ретельне миття підлоги мильно-содовим розчином – 4% розчин мила в 5% водному розчині соди (40 г господарського мила + 50 г кальцинованої соди на 1 літр води) температура 70-80° С (як варіант – звичайний пральний порошок). Для миття підлоги використовуються ганчірки тільки одноразово, які після миття потрібно складати в поліетиленовий пакет для утилізації.

 Підлогу мити 5-7 разів в день. Чим більше змиваємо підлогу, тим, вірогідніше, менше залишається на ній залишкових кількостей ртуті.

Довідка

Металева ртуть – сріблястий рідкий метал, легко рухомий. Ртуть не має запаху, її пари в 7 разів важче повітря. Ртуть поглинається деревиною, папером, тканиною, штукатуркою. Випаровується ртуть при кімнатній температурі 18 ± 20 С. Чим вища температура, тим інтенсивніше випаровується ртуть.

Пари ртуті (при розлитті великої кількості ртуті на виробництві або при надзвичайних аварійних ситуаціях) можуть викликати тяжкі отруєння. При концентрації парів ртуті у повітрі закритих приміщень більше ніж 0,2 мг/м3 може розвинутися гостре отруєння організму.

Коли розбивається термометр, більшість ртуті залишається в ньому. Кількість ртуті у термометрі (за різними джерелами інформації) коливається від 2 до 4 г металу, тобто при розбитті термометру витікає 0,5 -1 г ртуті. Така кількість не є загрозливою для здоров’я людини. Це розлиття можна віднести до незначного забруднення ртуттю. А ретельно виконавши всі демеркурізаційні заходи, ви забезпечуєте чистоту приміщення.

Управління з питань надзвичайних ситуацій
та цивільного захисту населення