Відбулося засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству

|  10. 10. 2019

09 жовтня у Білій Церкві відбулося засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на території міста Біла Церква.

Під час засідання начальник  управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради Інна Паливода доповіла інформацію про стан роботи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству на території міста Біла Церква. Передусім вона наголосила, що робота з протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі в Білій Церкві здійснюється на основі  Законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків», Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 року №658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі», рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 23.04.2019 року №263 «Про утворення координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству».

Як було зазначено, з 01 січня 2019 року до Білоцерківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області надійшло 758 звернень, з яких 695 – від жінок, 63 – від чоловіків, 281 особа перебуває на обліку, 2 сім’ї внесені до банку даних як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах; 13 осіб отримали тимчасовий заборонний припис; 26 осіб охоплені соціальним супроводом.

До управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради протягом липня-жовтня 2019 року надійшло 113 повідомлень у вигляді спеціальних карток обліку скоєння насильства в сім’ї. Ще 15 карток з інформацією про те, що насильство скоєно у присутності неповнолітніх дітей або по відношенню до дітей, було передано до Служби у справах сім’ї. У межах повноважень та керуючись рішенням Координаційної ради від 10 липня 2019 року та з метою надання соціальних послуг членам сімей, у яких виявлені факти домашнього насильства, Білоцерківським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді була проведена відповідна робота щодо оцінки потреб осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Члени Координаційної ради зупинилися на внесенні змін до алгоритму та механізмів роботи у випадках виявлення домашнього насильства, а також до спеціальної карти обліку факту вчинення домашнього насильства, яку має право заповнити особа, що зазнала домашнього насильства, задля отримання подальшої допомоги. Зокрема було запропоновано доповнити її низкою розділів, а тому числі пунктом щодо згоди на обробки персональних даних потерпілої особи – відповідно до законодавства України про захист персональних даних тощо.

Про спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству розповіла начальник сектора превенції Білоцерківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області, підполковник поліції Оксана Каменська. Зокрема це вручення особі, яка вчинила домашнє насильство, тимчасового заборонного припису, що передбачає вжиття заходів задля подальшого недопущення насильницьких дій; створення притулків, до яких тимчасово можна відселити особу, яка постраждала від домашнього насильства, а також особу, що вчинила такі дії, тощо. Також було обговорено порядок відкриття судових справ щодо вчинення домашнього насильства і т.д.

Під час засідання члени координаційної ради детально зупинилися на механізмах роботи як з особами, які потерпіли від домашнього насильства, так і особами, які його скоїли. Також наголосили на потребі інформування осіб, які зазнали домашнього насильства, щодо можливостей отримання ряду послуг від соціальних служб; забезпечення умов для тимчасового перебування осіб, які зазнали домашнього насильства, залучення з цією метою ряду соціальних установ та організацій міста тощо.

У заході взяли участь: заступник міського голови Катерина Литвиненко, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Фотогалерея