Чотирилапі «психологи» завітали до діток Білоцерківської громади

|  30. 12. 2023

Під егідою управління освіти і науки Білоцерківської міської ради на базі КУ БМР «Інклюзивно-ресурсний центр №1» нещадавно відбувся сеанс каністерапії для вихованців з особливим освітніми потребами, а також дітей із числа внутрішньо переміщених осіб та з родин військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях.

Каністерапія – це метод позитивного психосоціального і фізіореабілітаційного впливу на людей, які цього потребують, через спеціально керованих і навчених собак. Тож спеціально навчені песики підприємства «Центральний клуб собаківництва товариства сприяння обороні України» під керівництвом кінологів і психологів уже протягом тривалого часу допомагають у реабілітації, покращують психічний стан і просто піднімають настрій усім, хто цього потребує.

Тож п’ятнадцять діток разом із п’ятьма чотирилапими «психологами» виконували різні вправи, гралися та розважалися. Незабутні емоції радості і щастя малечі подарували йоркширський тер’єр Джессіка, вельш-коргі Фоксі та Лайсвє, лабрадор Балу та німецький боксер Гурд.

«Зоотерапія, яку провели для наших діток чотирилапі «психологи», дала змогу отримати позитивні емоції та трохи розважитися у ці напружені дні, – зазначила директор КУ БМР «Інклюзивно-ресурсний центр №1» Леся Руденко. – Особливо це необхідно діткам, батьки яких уже довгий час не вдома. Звісно, хотілося б уже перемоги і закінчення війни, але поки триває це жахіття, ми тут, в тилу, стараємося і робимо все можливо для діток наших військових, а також діток з числа інших категорій населення».

За словами Ірини Федосенко, директора підприємства «Центральний клуб собаківництва товариства сприяння обороні України», з перших днів війни їхні собаки два-три дні на тиждень виконують своє завдання на різних локаціях – в інклюзивних центрах, школах, дитячих садочках тощо. Ці заходи проводяться в рамках проєкту міжнародної благодійної організації ALPS Resilience, яка займається психологічною реабілітацією дітей в Київській, Чернігівській та Житомирській областях.

«Сама по собі каністерапія – це психологічна допомога будь-кому – дітям, дорослим, як військовим, так і цивільному населенню, та має на меті психологічне розвантаження, - розповіла Ірина Федосенко. – Вона може бути включена до святкової програми або надаватися як реабілітація, допомога при ПТСР, стресових станах – разом із психологами, соцпрацівниками. Сьогодні, на жаль, дуже багато людей потребують такої допомоги. Порід, які не підходять для каністерапії, дуже мало, але ці собаки проходять спочатку відбір, потім навчання, складають «іспит» та отримують сертифікат, і тільки після цього вони допускаються до роботи».

На завершення сеансу-спілкування дітлахи отримали подарунки, а песики-реабілітологи – свої «смаколики».

>>> Більше світлин <<<