Вшанування 80-ї річниці вигнання нацистських окупантів з Білої Церкви

|  04. 01. 2024

4 січня Білоцерківська громада вшанувала 80-ту річницю вигнання нацистських окупантів з Білої Церкви. Наше місто було важливим плацдармом для подальшого наступу на південь та вигнання нацистських окупантів з усієї території України.

Нацистська окупація Білої Церкви тривала з 16 липня 1941-го до 4 січня 1944 року. Місто зазнало великих людських, матеріальних та культурних втрат.

Бої за Білу Церкву почалися 1 січня 1944 року і точилися декілька днів. Нацистських окупантів з Білої Церкви було вибито 4 січня 1944 року. Під час визволення Білої Церкви загинуло 1118 радянських воїнів та 89 воїнів чехословацької бригади.

Подвиг воїнів, які ціною власного життя визволяли Білу Церкву від нацистів, вшанували покладанням квітів до Вічного вогню та братських могил, що у Парку Слави. Також квіти поклали до підніжжя пам’ятного знаку «Висота 208,4 м». Саме з цієї висоти розпочалися запеклі бої за Білу Церкву, і під час боїв вона декілька разів переходила з рук в руки. Знак було встановлено на честь загиблих радянських та чехословацьких воїнів.  


У покладанні квітів взяли участь заступник міського голови Катерина Возненко, радник міського голови Микола Антонюк, працівники структурних підрозділів виконавчого комітету, представники правоохоронних органів, Білоцерківського національного аграрного університету та громадськість.

Уже другий рік поспіль ми відзначаємо день вигнання нацистських окупантів з  Білої Церкви в умовах повномасштабного вторгнення росії. Українські воїни знову зі зброєю в руках змушені боронити незалежність та цілісність територій нашої держави.

Тож вічна пам’ять і шана всім тим, хто боровся з нацизмом в роки Другої світової війни! Слава Героям, які виборюють цілісність та незалежність нашої держави сьогодні! Слава Україні!

>>> Більше світлин <<<