Допомога захисникам – одне з першочергових завдань міської влади. Пресконференція міського голови

|  23. 02. 2024

23 лютого відбулася пресконференція міського голови Геннадія Дикого для представників місцевих ЗМІ, під час якої він зупинився на низці актуальних питань щодо життєдіяльності Білоцерківської громади. Одне із таких питань стосувалося надання допомоги військовим.

Геннадій Дикий наголосив, що 22 лютого відбулося засідання позачергової сесії Білоцерківської міської ради, під час якої було присвоєно звання «Почесний громадянин Білоцерківської міської територіальної громади» загиблим Героям, які віддали своє життя, захищаючи Батьківщину в російсько-українській війні.

Також у закритому режимі було внесено зміни в Програму національного спротиву та ряду програм, які стосуються надання допомоги певним військовим частинам.

«Відповідним рішенням, яке затвердили під час сесії, на ці програми було виділено додатково ще близько 9 млн грн, – наголосив Геннадій Дикий. – Зокрема це придбання техніки, повнопривідних позашляховиків, вантажних повнопривідних автомобілів, квадрокоптерів, комп’ютерної техніки, рацій, дизельних електростанцій, старлінків та багато іншого обладнання, яке сьогодні є вкрай необхідним для виконання бойових завдань нашими захисниками».

Міський голова відмітив, що Білоцерківською міською радою оголошено тендерних закупівель на суму 240 млн грн. Загалом з початку цього року Білоцерківська міська рада виділила 273 млн 700 тис. грн. на допомогу Збройним Силам України.

Геннадій Дикий прокоментував поширену в соцмережах інформацію, яка викликала запитання в деяких білоцерківців, стосовно оголошення міською радою тендеру на закупівлю 65 позашляховиків-пікапів марки Toyota Hilux, а також вказаного у тендері строку їх поставки – 30 листопада 2024 року.

«Попередньо ми зв’язалися з дилерами, які займаються поставкою цих автівок протягом 15-20 років на постійній основі, тобто це фірми з історією. Тривалі терміни виконання тендеру пов’язані з тим, що всі машини будуть оснащені механічною коробкою передач (автоматична військовим не підходить), а також виготовлені відповідно до наших вимог. Крім того, вони потребують певного часу для транспортування. Але ми сподіваємося, що отримаємо ці автомобілі швидше заявленого терміну», – зауважив Геннадій Дикий.

Також Геннадій Дикий роз’яснив журналістам, чому ці автівки мають бути нові, а не вживані. По-перше, автомобілів для відправки на фронт, які були у використанні, вже практично немає в Європі. Тільки депутатами Білоцерківської міської ради за період повномасштабного вторгнення на потреби військових було надано більше 100 вживаних автомобілів.

«Тільки за останній тиждень ми, спільно з депутатами міської ради – Юрієм Петриком, Олександром Балановським, передали 7 автомобілів для 132 батальйону, – розповів Геннадій Дикий. – Варто врахувати, що в умовах бездоріжжя дуже швидко виходять з ладу не тільки машини, які були у використанні, але й нові. Тому й було прийнято рішення закупити саме нові машини однієї лінійки. У разі, якщо машина потрапила під удар, вона може використовуватися як «донор» запчастин для інших автівок, і це дуже важливо для військових. Така практика поширена в інших арміях світу».

Як було зазначено, днями Білоцерківською міською радою було оголошено тендер на закупівлю 10 вантажівок марки MAN для наших військових – повнопривідних автомобілів, які можуть перевозити як особовий склад, так і боєприпаси, харчові продукти тощо. Це саме нові автомобілі, адже старі КАМАЗи, МАЗи виходять з ладу, не витримуючи такого навантаження. До того ж, вони потрапляють під обстріли.

Геннадій Дикий зупинився також на питанні закупівлі дороговартісних ноутбуків, що також викликало низку запитань з боку громадськості. Міський голова наголосив, що це ноутбуки з потужними відеокартами, які будуть використовуватися військовими для виконання бойових завдань, в тому числі для роботи квадрокоптерів.

«Наші захисники повинні мати можливість розпізнавати піксель від ворожого однострою, аби, не дай Боже, не влучити у свого бійця, – пояснив Геннадій Дикий. – Життя і здоров’я воїнів коштують дорожче, ніж ця техніка, і всі ці закупівлі здійснюються виключно згідно із запитом військових. Це стосується квадрокоптерів Mavic, Matrice, а також тисяч FPV-дронів, якими ми до цього часу забезпечили наших військових за кошти міського бюджету. Щотижня на фронт за рахунок нашої громади надається 200-250 FPV-дронів. Ми одні з перших у питанні допомоги військовим – якщо брати до уваги обсяг бюджету, кількість населення у громаді та суми коштів, виділених на допомогу Збройним Силам. Ця робота триватиме і надалі».

Також під час пресконференції були підняти такі питання:

- створення безбар’єрності у громаді для людей з обмеженими фізичними можливостями;

- питання, які задали журналісти: щодо законності приватизації земельних ділянок; будівництво реабілітаційного центру для військових; робота бізнесу, що розташований у громаді в умовах військового стану; можливість створення модульних будинків для ВПО у громаді; щодо майбутнього будівництва ДНЗ на масиві Піщаний.

Детальніше тут.