Пресконференція міського голови: робота із захисту дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування

|  23. 02. 2024

Міський голова Геннадій Дикий в рамках пресконференції для представників місцевих ЗМІ зупинився на питанні провадження у нашій громаді політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності; створення необхідних умов для виховання дітей, забезпечення їх безпеки та благополуччя; виявлення та підтримки вразливих сімей з дітьми і збереження сім’ї для дитини та запобігання вилученню дитини у батьків.

Міський голова:

«Хотів би звернути увагу суспільства на важливе питання щодо роботи, яку проводять служба у справах дітей, Білоцерківський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та управління соціально захисту населення міської ради з дітьми, які потребують захисту: це діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти із неблагополучних сімей. На жаль, у нашій громаді є певна проблема, над вирішення якої працюємо. Порівнюючи з довоєнним періодом є збільшення дітей таких категорій. Однією з причин є стрес, який переживають місцеві родини через війну в країні, у них не справляється нервова система, це у свою чергу негативно впливає соціально-психологічний стан дітей.

Сьогодні робота з дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, або ж тими, кому батьки не приділяють належної уваги стала для нас одним із пріоритетних завдань. Працівники наших соціальних служб на особливому контролі тримають кожну дитину такої категорії, в т.ч. й з числа ВПО. Соціальні працівники побували у кожній родині ВПО, що наразі проживає у громаді. Дізналися потреби та проблеми, які можуть бути у дітей, з’ясували чи влаштовані всі вони до навчальних установ, запропонували їм відвідування спортивних шкіл та шкіл мистецтв. До речі, діти з родин ВПО відвідують позашкільні навчальні заклади, а також харчуються у школах безоплатно, відповідно до прийнятих місцевою владою рішень. Кошти на це виділяються з місцевого бюджету.

У Білій Церкві функціонує центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Злагода». Проте, ми всі розуміємо, що дитячий будинок сімейного типу та патронатна родина є набагато кращим видом виховання для діток. Тому я звертаюся до всіх жителів громади у кого є бажання і можливість стати патронатною родиною, або ж створити дитячий будинок сімейного типу – долучайтеся. Громада має вільний будинок саме для таких потреб. Крім державної допомоги, ми надаємо щомісячну фінансову підтримку таким родинам з місцевого бюджету.

Фахівці громади постійно працюють й над тим, щоб діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування знайшли свої родини, а громадяни, які хочуть усиновити їх мали змогу це здійснити. У Білоцерківській громаді наразі проживає 46 дітей цих категорій, які можуть бути усиновленими, це переважно діти 14-18 років.

Всього на обліку у громаді 252 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Над більшістю родичі взяли опікунство, але й ті, хто чекає на родину. Всі мають отримувати увагу, турботу та любов».

ДЛЯ ДОВІДКИ: Всього у Білоцерківській міській територіальної громаді функціонує 5-ть прийомних сімей, 2-а дитячих будинків сімейного типу та 2-і патронатні сім’ї.

Міська влада створює всі умови для створення та підтримки сімейних форм виховання:

  1. у нас є вільний будинок, який перебуває у комунальній власності та який ми готові, на безоплатній основі, передати у користування сім’ї, яка вирішить створити дитячий будинок сімейного типу у нас в громаді;

  2. з метою підтримки та заохочення кандидатів у патронатні вихователі Білоцерківською міською радою надається щомісячна муніципальна доплата сім’ям патронатних вихователів у розмірі одного прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину (близько 3 000 грн.), яка перебуває в сім’ї патронатного вихователя;

  3. в громаді функціонує Білоцерківський міський центр соціальних служб, який здійснює постійне соціальне супроводження таких сімей. Не варто боятися, у нас є фахівці, які знають, як вам допомогти. Ви ніколи не залишитесь на одинці!

З питань усиновлення, опіки, створення дитячих будинків сімейного типу, прийомних чи патронатних сімей звертайтесь до служби у справах дітей за адресою: вул. Павла Скоропадського, 8 (навпроти Парку Слави, колишня вулиця Першотравнева), тел. 097-028-20-69.

Під час пресконференції також були підняти такі питання:

допомога ЗСУ;

  • створення безбар’єрності у громаді для людей з інвалідністю;

  • питання, які задали журналісти: щодо законності приватизації земельних ділянок; будівництво реабілітаційного центру для військових; робота бізнесу, що розташований у громаі в умовах військового стану; можливість створення модульних будинків для ВПО у громаді; щодо майбутнього будівництва ДНЗ на масиві Піщаний.

Детальніше тут.