Безбар’єрність та доступність

|  23. 02. 2024

Під час пресконференції 23 лютого міський голова Геннадій Дикий окремо зупинився на темі створення безбар’єрного простору в громаді.

Одним з викликів сьогодення залишається створення безбар’єрного простору для людей з інвалідністю.

Особливо зараз, коли кількість таких людей серед військових та цивільного населення зростає через повномасштабне вторгнення росії.

«Із фронту повертаються захисники і захисниці після поранень, і ми сьогодні маємо дуже швидко підлаштувати інфраструктуру, зробити максимум для того, щоб забезпечити доступність до більшості об’єктів, створити сприятливі умови для життя і самореалізації цих людей, – наголосив Геннадій Дикий. – Учора вже відбулося засідання Комітету з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору, члени якого і займатимуться цими питаннями».

Міський голова відмітив, що це питання не лише доступності будівель. Гостро стоїть питання, як до тієї чи іншої будівлі дістатися. Прибудинкові території, тротуари, пішохідні переходи теж мають перешкоди і є бар’єрними для людей з інвалідністю.

За результатами роботи комітету буде визначено такі місця, і протягом року точково ці недоліки будуть виправлятися. Мова не йде про великі реконструкції, але виконувати роботи із заниження бордюрів на тротуарах можна, і сьогодні це набуває ще більшого сенсу. Адже кількість людей, які потребують цього, постійно зростає.

«Звичайно, ті роботи, які ми виконували останні роки, відповідають новим державним будівельним нормам. Це і занижені бордюри в місцях переходів або пішохідні переходи з підвищенням в одному рівні з тротуаром, спеціальна яскрава тактильна плитка для організації доступного пересування людей із порушенням зору. Також в цьому році заплановано встановити звукові сигнали на світлофорних об’єктах ключових перехресть», – наголосив Геннадій Дикий.

Також, як було зазначено, всі будівлі незалежно від форми власності, мають максимально відповідати вимогам доступності.

Для довідки

22 лютого відбулося засідання комітету з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на території Білоцерківської міської територіальної громади (Комітет – далі).

Склад комітету https://new.bc-rada.gov.ua/miska_rada/normatyvni_akty/831_pro_vnesennia_zmin_do_skladu_komitetu_z_realizatsii_natsionalnoi_stratehii_iz_stvorennia_bezbar_yernoho_prostoru_v_ukraini_na_terytorii_bilotserkivskoi_miskoi_terytorialnoi_hromady.html було оновлено наприкінці минулого року, до нього входять як представники структурних підрозділів міської ради, так і громадських організацій та спілок, які опікуються інтересами людей з інвалідністю.

З питання проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності визначених типів об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю, який проводили в 2023 році, доповідала секретар Комітету Людмила Миронченко. Так, за статистикою, серед 232 обстежених об’єктів лише 12 безбар’єрних, 94 – частково бар’єрні, 126 – бар’єрні.

Як зазначили присутні, протягом останніх років ремонтні роботи, реконструкції або будівництва на території громади виконувались із обов’язковим дотриманням нових державних норм щодо безбар’єрного простору. Як приклад: Територіальний центр надання соціальних послуг, Молодіжний центр, амбулаторії сімейної медицини тощо. Проте інфраструктура, яка нам дісталась у спадок, в переважній більшості є непристосованою для потреб людей з інвалідністю, тому і така сумна статистика щодо кількості безбар’єрних об’єктів.

Крім проблеми доступності приміщень, не вирішеним повністю залишається питання пересування по місту – від будинку до роботи, лікарні, магазину, зупинки тощо.

Проте вже є позитивна тенденція у створенні безбар’єрного простору. У місті можна побачити пішохідні доріжки з яскравими жовтими смугами, занижені бордюри з тротуарів або обладнані пішохідні переходи, світлофорні об’єкти зі звуковим супроводом, низькопідлоговий громадський транспорт, де є звукове оголошення зупинок тощо. Проте цього не достатньо.

Членами комісії було надано та обговорено пропозиції, які дозволять покращити ситуацію в нашій громаді щодо безбар’єрності. Зокрема піднімалося питання паркувальних місць, доступності до медичних, культурних закладів, збільшення кількості пристосованого громадського транспорту, створення мапи доступності тощо.

Присутні також наголосили, що обов’язковим для розробки заходів є залучення людей з інвалідністю.

«Саме вони мають нам радити, як краще зробити і виконати ті чи інші норми, – погодилися члени Комітету. – Саме люди з інвалідністю в повній мірі розуміють всю гостроту даного питання і, що найважливіше, знають, як правильно вирішувати конкретні завдання з формування комплексної доступності».

Детальніше тут.