Відбулося засідання 55 сесії Білоцерківської міської ради

|  25. 04. 2024

25 квітня відбулося позачергове засідання 55 сесії Білоцерківської міської ради VІІІ скликання. На розгляд депутатів було винесено 130 питань порядку денного. Провів засідання секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб.

Марченку Олександру – має бути присвоєно звання Героя України 

Розпочалося засідання з розгляду питання щодо звернення депутатів Білоцерківської міської ради VIII скликання до Президента України про присвоєння звання Герой України  Марченку Олександру.

Марченко Олександр Олександрович, псевдо «Каменяр», загинув, захищаючи територіальну цілісність та недоторканість України 6 березня 2022 року у селі Мощун, Київської області, відбиваючи атаку російських загарбників на Київ.

За життя проявив себе як відповідальний підприємець, був генеральним директором ТДВ «Білоцерківський кар’єр»; активний політик та депутат, у 2014- 2019 роках був народним депутатом України від ВО «Свобода», головою підкомітету з питань будівництва та архітектури Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства; засновник та керівник БФ Олександра Марченка, голова Київської обласної організації Федерації роботодавців гірняків України, керівник Федерації боксу міста Біла Церква, керівник та засновник Білоцерківської міської ГО «Спортивний клуб «Каменяр».

У 2014 році у складі 72-ої ОМБр захищав Україну від загарбників, де був поранений внаслідок обстрілу під Красним Лучем. Після цього неодноразово відвідував зону АТО з волонтерськими місіями для допомоги війську. У квітні 2019 року відзначений медаллю «За оборону Авдіївки».

З початком повномасштабного вторгнення доєднався до лав рідної 72-ої ОМБр ім. Чорних Запорожців. 25 лютого разом з іншими добровольцями вступив у бій біля села Мощун. 5 березня розпочалися тяжкі ближні бої з ворожою піхотою, Олександр Марченко, як командир позиції «Граніт», за словами побратимів, проявив себе справжнім героєм та безстрашним воїном. 6 березня Олександр Марченко разом з іншими трьома бійцями прикривали відступ товаришів і героїчно загинув в бою. З квітня 2022 року урочисто похований у місті Біла Церква, на кладовищі «Сухий яр» на Алеї Героїв. 28 липня 2022 року Білоцерківська міська рада перейменувала одну з вулиць міста на честь Олександра Марченка, 30 серпня 2023 року Білоцерківська міська рада присвоїла Олександру Марченку звання «Почесний громадянин Білоцерківської міської територіальної громади» (посмертно).

Отож, враховуючи вищезазначене та вклад Олександра Марченка у розбудову України, захист її цілісності та незалежності, мужність, ідейність та героїзм  депутати звернулися з проханням до Президента України присвоїти йому звання Герой України (посмертно).

- підтримали дане звернення.

Щодо підтримки обороноздатності та безпеки нашої країни

Депутати розглянули у закритому режимі два питання, які стосувалися питань щодо підвищення обороноздатності та безпеки нашої країни.

Зокрема, внесли зміни до:

- Комплексної програми профілактики злочинності, зміцнення законності та правопорядку на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 08 лютого 2024 року № 5086-50-VIII;

- Програми національного спротиву Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік.

Змінами передбачено додаткове виділення суми в розмірі 20,8 млн грн на вищезазначені напрямки.

Про фінансову підтримку постраждалих внаслідок надзвичайної ситуації громадян

Нагадаємо, що 30 березня по пров.Грузинський, 23, у Білій Церкві сталася надзвичайна ситуація техногенного характеру місцевого рівня.

Як наслідок, через руйнування конструкції, мешканці одного з під’їздів даного будинку не можуть проживати у своїх оселях. Аби була можливість підтримати громадян, які постраждали внаслідок надзвичайної ситуації, депутати прийняли рішення внести зміни до Програми соціальної підтримки «Турбота» на 2023-2025 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 17 листопада 2022 року №3264-34- VIII.

Так місцева влада зможе виділити кошти на компенсацію вартості оренди житлових приміщень для мешканців, що постраждали, з місцевого бюджету. На ці потреби у бюджеті передбачено 6 млн грн.  

Бюджетні питання

Під час засідання депутати затвердили звіт про виконання бюджету  Білоцерківської   міської територіальної громади за І квартал 2024 року.

Доповідаючи питання начальник управління фінансів міської ради Світлана Терещук зупинилася на основних показниках документа.

Зокрема, зауважила, що рішенням Білоцерківської міської ради від 19.12.2023р. №4993-48-VІIІ бюджет Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік було затверджено по доходах в сумі 2 млрд 349,3 млн грн, у тому числі:

- доходи загального фонду складали  2 млрд 277 млн грн,

- доходи спеціального фонду – 72, 4 млн грн (в тому числі бюджет розвитку – 12, 9 млн грн).

У процесі виконання бюджету за січень - березень поточного року план доходів загального фонду було збільшено на 24,9 млн грн, у тому числі:

- на 18,5 млн грн - за рахунок перевиконання плану доходів на січень - лютий ц.р.;

- на 6,4 млн грн - за рахунок міжбюджетних трансфертів.

План доходів спеціального фонду було збільшено на 61,1 млн грн за рахунок міжбюджетних трансфертів.

За даними казначейського звіту фактичний обсяг фінансових ресурсів бюджету Білоцерківської міської територіальної громади станом на 1 квітня 2024 року склав 578,8 млн грн, у тому числі доходи загального фонду – 560,7 млн грн, спеціального фонду – 18,1 млн грн.

«Податок та збір на доходи фізичних осіб» займає домінуючу позицію в структурі

доходів загального фонду бюджету. Станом на 1 квітня його частка у складі доходів загального фонду становить 49,9% (це – 234,3 млн грн).

У порівнянні з відповідним періодом 2023 року надходження ПДФО скоротились на 56,6%, (305,2 млн грн) внаслідок вилучення податку на доходи фізичних осіб від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення військовослужбовців (тобто бюджет громади втратив більше 60 відсотків ПДФО та майже половину загального обсягу доходів за підсумками 1 кварталу 2023 року).

Видаткова частина місцевого бюджету за І квартал 2024 року виконана у сумі 531,8 млн грн, в тому числі:

 - обсяг видатків загального фонду бюджету – 444,2 млн грн;

- обсяг видатків спеціального фонду бюджету – 87,6 млн грн.

У загальній сумі видатків передбачений обсяг субвенцій з державного бюджету в сумі 86,7 млн грн.

Також було внесено зміни до кошторису громади

Депутати внесли зміни до  рішення міської ради від 19 грудня 2023 року № 4993-48-VIII «Про бюджет Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік».

За підсумками виконання плану доходів за січень – березень 2024 року збільшено доходну частину загального фонду на 17,6 млн грн (за рахунок надходжень із земельного податку з юридичних осіб - на 3 млн грн; орендної плати з юридичних осіб - на 2 млн грн;  єдиного податку з фізичних осіб - на 12,6 млн грн).

Крім того, до доходів внесено субвенцію з державного бюджету  в сумі 300 900 грн на виконання окремих заходів з реалізації  соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України».

Обсяг видатків місцевого бюджету збільшено за рахунок залишку коштів загального фонду станом на 01.01.2024р. на  20,8 млн грн, а  саме: на виконання місцевих програм з безпеки і оборони, соціального захисту населення, програми захисту населення і територій  від надзвичайних ситуацій.

Також  збільшено видатки за рахунок перевиконання доходної частини загального фонду місцевого бюджету станом на 01.04.2024 на 17,6 млн грн, а саме: фінансова підтримка комунальних підприємств на виконання програми захисту населення і територій  від надзвичайних ситуацій, утримання бюджетних галузей та організацію роботи літніх таборів та ін.

Детально з затвердженими бюджетними рішеннями можна буде ознайомитися на офіційному вебсайті БМР.

Інші питання розглянуті у ході засідання:

- внесенні зміни до рішення Білоцерківської міської ради від 17 лютого 2022 року №2538-26-VIII «Про затвердження норм витрат на проведення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів місцевого рівня»;

- затверджено Статут КП БМР «Білоцерківтепломережа» в новій редакції;

- затверджено Програму підтримки розвитку територіального сервісного центру ГСЦ МВС в Київській області (філія ГСЦ МВС) Головного сервісного центру МВС (на правах відділу, м.Біла Церква) на 2024 рік. Програма покликана реалізовувати державну політику у сфері надання послуг,  забезпечувати орієнтований на клієнта, підхід під час надання послуг у сервісному центрі та ін.  Для виконання поставлених завдань, програмою буде передбачено  придбання для  установи спеціалізованого легкового  автомобіля;

- розглянуто низку питань щодо надання безповоротної фінансової підтримки комунальному підприємству Білоцерківської міської ради «Світанок»;

- визначено величини опосередкованої вартості найму (оренди) житла в Білоцерківській міській територіальній громаді за І квартал 2024 року;

- розглянуто низку рішень використання комунального майна та земельних питань,  з яких були прийняті відповідні рішення.

>>> Більше світлин <<<