Ніколи знову!

|  08. 05. 2021

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства, адже під час тих кривавих років загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

Переосмислюючи причини й трагічні наслідки нищівного лихоліття, консолідуючи міжнародні зусилля для збереження миру на планеті, Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй у 2004 році проголосила 08 і 09 травня Днями пам’яті та примирення.

В Україні, згідно з Указом Президента, цей день відзначається 08 травня, починаючи з 2015 року.

Таким чином, наша держава доєдналася до країн всього світу у скорботі за жертвами війни.  Це день - вшанування пам’яті подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції та налагодження громадянського взаєморозуміння й примирення у питаннях національної історії періоду Другої світової війни.

08 травня у Білій Церкві було вшановано подвиг українського народу і пам’ять про всіх жертв війни й покладено квіти до пам’ятних знаків: стели на честь 40-річччя 251-го гвардійського важкого бомбардувального авіаполку, що в мікрорайоні «Гайок», «Танк Т-34», «Скорботна мати».

У Парку Слави біля Вічного вогню відбувся урочистий мітинг, присвячений Дню пам’яті та примирення і 76-ій річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Під час заходу до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Сьогодні ми згадуємо страшні події Другої світової війни. Це скалічені долі, це скалічена свідомість, це втрати людських життів. Україна одна з країн, яка постраждала найбільше у Другій світовій війні. Людські втрати, які просто не можливо порахувати. Тому те гасло «Ніколи знову!» має пам’ятати увесь світ. Ми засуджуємо ті тоталітарні режими, які розв’язали і почали ту страшну війну, яка принесла стільки горя і скалічила безліч людських доль. Вічна пам’ять, тим хто загинув, тим хто вижив, але сьогодні вже немає з нами, і шана тим ветеранам, які сьогодні ще із нами!»

Також слово було надано настоятелю храму ім. Петра Калнишевського Української Православної Церкви отцю Віталію.

Присутні вшанували світлу пам'ять тих, хто загинув на фронтах Другої Світової війни і тих, хто сьогодні віддає життя за територіальну цілісність і незалежність України хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Також цього дня міський голова відвідав ряд населених пунктів, які увійшли до Білоцерківської міської територіальної громади.

Кожне із цих поселень відчуло на собі жахіття бойових дій та окупації війни. Шаною та спомином про всіх, хто став жертвою війни є пам’ятники у цих селах та селищах.

Тож Геннадій Дикий взяв участь у мітингах та покладаннях квітів до пам’ятників, разом із старостами та жителями сіл.

У заходах також взяли участь: секретар міської ради Дмитро Киришун, заступники міського голови, депутати Білоцерківської міської ради, військовий комісар Білоцерківського об’єднаного міського військового комісаріату, полковник Ігор Богданевич, представники правоохоронних органів.

Сьогодні ми усі вшановуємо подвиг ветеранів, котрі боролися з нацизмом і перемогли його. Ми згадуємо всіх, кого торкнулась війна. Це – військовополонені, остарбайтери, підпільники, діти війни, цивільні, які постраждали від окупації і бойових дій. Війна це не лише танки, гармати і бої – це мільйони людських бід, які тривали роками. Тож, єднаймо зусилля, щоб берегти країну й бути гідними прадідів, які врятували її від нацизму!

Фотогалерея