Інформація про міжнародну діяльність у галузі освіти Білоцерківської міської територіальної громади за ІІІ квартал 2021 року

Дата : 
2021-09-14

З метою забезпечення інтеграції національної системи освіти в міжнародний освітній простір закладами освіти Білоцерківської міської територіальної громади налагоджено ефективну участь у міжнародній проєктній діяльності.

Пріоритетним завданням діяльності закладів освіти Білоцерківської міської територіальної громади (далі – БМТГ) є формування сучасної полікультурної особистості, відкритої до діалогу з представниками інших країн, готової до інтеграції у світовий культурний простір.

Діяльність закладів освіти щодо реалізації міжнародного співробітництва охоплює такі напрями:

-     укладання дво- і багатосторонніх договорів із закладами освіти європейських країн;

-     вивчення досвіду зарубіжних колег із модернізації освітнього процесу;

-     участь у програмах, проєктах, акціях, конференціях, форумах разом із зарубіжними освітніми закладами;

-     участь у програмах партнерських обмінів між українськими та європейськими закладами освіти;

-     участь у проєктах і програмах міжнародних організацій;

-     розроблення спільних освітніх проєктів;

-     у міжнародних грантових програмах тощо;

-     організація позакласної діяльності.

Наймасовішою є співпраця всіх закладів освіти з міжнародними видавництвами “MacMillan”, “Express Publishing”, “MM Publications”, “National Geographic Learning”, “Cambridge University Press”, “Oxford University Press”, “Pearson-Dinternal”, “Hachette Book Group”, “Cornelsen”, “Hueber”, Інститутом Гете в питаннях підвищення кваліфікації, проведення семінарів, консультацій, міжнародних іспитів, забезпечення довідковою та навчальною літературою, аудіо-, відеоматеріалами, дидактичними матеріалами для підвищення рівня викладання іноземних мов.

Важливою є також співпраця з Британською та Американською радами, за підтримки яких уже більше 200 вчителів БМТГ англійської мови пройшли навчання на платформі Британської Ради щодо роботи в Новій українській школі (1-4 класи). У вересні 2021 року спільно із Міністерством освіти і науки України стартувало навчання для вчителів 5-9 класів на платформі Британської Ради, тренер – учитель англійської мови БНВО «Перша Білоцерківська гімназія-школа І ступеня» Фіголь Ірина.

13 вчителів французької мови пройшли навчання за програмою дистанційної профільної перепідготовки вчителів французької мови під егідою Посольства Франції в Україні, CNED, Institut Francaisen Ukraine PROFLE,  що діє з листопада 2014 року, тьютор програми в Київській та Кіровоградській областях  – Хмельницька І. В., учитель Білоцерківського навчально-виховного об'єднання «Перша Білоцерківська гімназія – школа І ступеня». Ще п’ять освітян пройдуть таке навчання у цьому навчальному році.

Учителі німецької мови БМТГ для роботи у 5 класах НУШ, розпочали навчання на платформі Інституту Гете.

Білоцерківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №9 з поглибленим вивченням іноземних мов є активним учасником проєкту I*EARN  (Угода про спільну діяльність від 05 квітня 2007 року, старт – 05 квітня 2007 року і по сьогодні).  Учениця 10 класу БСШ І-ІІІ ст. №9 Вікторія Ошийко стала переможцем програми Flex та продовжує навчання у Сполучених Штатах Америки.

Білоцерківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 18 має  багаторічний досвід співпраці з академією Оценхаузен (Німеччина) з питань сталого розвитку.

Білоцерківський опорний ліцей-гімназія № 20 долучився до міжнародного проєкту ENGin. 5 лютого 2021 року між директором БЗШ №20 Борисюк О.Д. та Фондом Манофф був підписаний меморандум про співпрацю та партнерство. ENGin – це неприбуткова організація, що пропонує безкоштовну якісну практику англійської мови українським учням та студентам. ENGin об'єднує тих, хто вивчає англійську мову, з англомовними однолітками з усього світу для проведення щотижневих онлайн-сесій.

Учитель Білоцерківського опорного ліцею-гімназії №20 Підобід Н.І. є сертифікованим тренером Google, а вчитель Гімназії №2 Букач А.В. – тренер Google міжнародного рівня та засновник Академії цифрового розвитку.

Пилипчанська гімназія-початкова школа є учасником П'ятої хвилі Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа»,  соціальна  програма “Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів”, котра популяризує здоровий спосіб життя та надихає школи проводити креативні заходи, присвячені різним аспектам здоров’я.

Шкарівський опорний ліцей бере участь в українсько-австрійському проєкті «Компетентності лідерства та менеджменту для розвитку якості в опорних школах», який реалізується організацією ОеАД (Австрійська служба міжнародної співпраці в галузі освіти та досліджень) від імені Федерального міністерства освіти, науки та досліджень Австрії за сприяння Міністерства освіти і науки України. Окрім того, заклад є учасником П'ятої хвилі Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», що діє за підтримки Європейського центру Вергеланда.

У вересні 2021 року на базі закладу пройшли навчання для шкіл-учасників Програми Київської області.

У вересні 2021 року в Білоцерківській міській територіальній громаді організовано діяльність Школи eTwinning для вчителів. Більше 30 педагогів виявили бажання долучитися до Програми. Навчання розраховане на три місяці і здійснюється амбасадором Київської області Іриною Фіголь за підтримки команди eTwinning в Україні. Педагоги отримають знання, як зареєструватися у спільноті, навчаться орієнтуватися на сайті організації, долучатимуться до міжнародних проєктів разом зі своїми учнями та отримають можливість підвищувати свій фаховий рівень.

За визначні досягнення Білоцерківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №21 нагороджена знаком eTwinning School Label 2020-2021 та включена до списку кращих шкіл Європи. За останні півроку педагоги  Косолап А.В., Синчук Н.В., Бессараб В.Ю. та учні здобули цілу низку перемог та досягнень.

Учитель англійської мови Ліцею «Білоцерківський колегіум» Цимбалюк О. А. разом із командою ліцеїстів є активними учасниками програми співдружності вчителів Європи «еTwinning Plus», свідченням чого було отримання у 2020/2021 навчальному році e-Twinning Quality Label за участь у проекті PLAYHOUSE/ Learn English through games

Білоцерківська гімназія №2 долучилася до освітньої програми «Euasmus +», у межах якої гімназисти взяли участь у проєктах «Шкільне життя поза пандемією» та «Моє місто – це лабораторія».

Учителі БНВО «Перша Білоцерківська гімназія» Хмельницька І.В. та Клименко Ю.М. співпрацюють із міжнародною освітньою програмою CNED та французьким інститутом в Україні щодо підвищення кваліфікації на французькій платформі PRO FLЕ.

Учитель БЗШ №11 Бойко Л.Б. пройшла навчання за програмою, розробленою благодійною організацією» Центр освітніх ініціатив» у співпраці з Європейським центром ім. Вергеланда (Осло, Норвегія), у межах Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», яка реалізується у партнерстві з МОН за кошти, надані МЗС Норвегії «Розвиток громадянських компетентностей на різних навчальних предметах».

Учень БЗШ №6 Климчук Олександр, переможець МАН у секції ботаніка, відділення хімія та біологія, пройшов відбір, виявивши високий рівень знань з англійської мови, та увійшов до національної збірної щодо участі у міжнародних наукових проєктах. Його роботою зацікавилися 6 установ різних країн Європи.

Беззаперечним лідером в організації міжнародного співробітництва є Білоцерківська гімназія-початкова школа № 15. Проєкт «Організація роботи учнівського самоврядування» (спільно з ВГО «Жіночий консорціум України» за сприяння Шведської громадської організації «Save the Children»), що стартував у закладі в травні 2017 року й діє сьогодні під керівництвом Л.П. Богінської, має на меті організувати учнівське самоврядування у шкільному середовищі.

За програмою «Не дай СНІДу шанс» за підтримки Deutsche Gesellschaft Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, відповідальною особою – заступником директора Білоцерківської гімназії-початкової школи № 15 Богінською Л.П. – були проведені квести для учнів таких категорій: діти-переселенці та діти, батьки яких є учасниками АТО.

У цьому ж закладі налагоджено співпрацю із Представництвом DVV International в Україні (Німецьке об'єднання народних університетів) спільно з ВО «Нова доба». Міжнародний к-с «Слідами історії».

Всеукраїнська програма освіти для демократичного громадянства «Демократична школа», яка реалізується Європейським центром ім. Вергеланда  у співпраці з МОН України за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії та, зокрема, проєкт «Формування громадянської та соціальної компетентностей» охоплює 560 учнів Білоцерківської гімназії-початкової школи № 15.

Педагоги закладу залучені до низки міжнародних проєктів та програм:

-        Програма з організації роботи з розв’язання проблеми насильства у школі «Безпечна школа» (спільно з ВГО «Жіночий консорціум України» та  Шведською громадською організацією «Save the Children;

-        проєкт «Права дитини в Україні» (спільно з ВГО «Жіночий консорціум України» та Шведською громадською організацією «Save the Children»);

-        Представництво видавництва «Макміллан Паблішер Лімітед» (Велика Британія) в Україні, жовтень 2017 – донині, мета: Залучення вчителів закладів загальної середньої освіти до участі у всеукраїнських семінарах, з метою поширення професійного досвіду; проведення тестування з граматики для учнів 4-х класів; проведення онлайн-моніторингу досягнень учнів; надання консультацій з питань підготовки до ЗНО з англ. мови. Активні учасники: Лазоренко А.М., Головань О.О., Ковальчук О.Г., Поліщук Л.В., Підопригора І.В.;

-        співпраця з Асоціацією українських германістів;

-        співпраця з Представництвом DVV International в Україні (Німецьке об'єднання народних університетів) спільно з ВО «Нова доба». Міжнародний к-с «Слідами історії», 2020 р. – 4 місце з роботою «Два світи – два дитинства» (Богінська Л.П., Павленко А.І., Серган Л.І., 15 учнів);

-        участь у проєкті спільно з Українським центром оцінювання якості освіти «Створення та рецензування тестових завдань з німецької мови»;

-        Всеукраїнська програма освіти для демократичного громадянства «Демократична школа», яка реалізується Європейським центром ім. Вергеланда  у співпраці з МОН України та за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії. Проєкт «Формування громадянської та соціальної компетентностей» (20 вчителів).

Приватний навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІI ступеня – дитячий садок «Міцва-613» є учасником Освітнього проєкту Хефциба, що діє за підтримки Міністерства освіти Ізраїлю, проєктів МАСА, СМАРТ, НААЛЄ,  YOFI (навчання впродовж начального року – семінари, лекції, практичні заняття, обговорення)  (Ізраїль), Цофім (участь у літніх освітніх таборах, благочинних заходах) та американського проєкту КАДІМА  (вперед) (Молодіжний центр НВК. Напрям роботи_ культура, освіта, дозвілля, благо чинність). За підтримки  музею Яд Вашем, Ізраїль, Ізраїльського Національного інституту пам’яті жертв Катастрофи заклад активно бере участь в проєкті «Вивчення історії  Голокосту на теренах країн Європи», а за підтримки Музею  Діаспори Ізраїлю – в проєкті «Історія моєї родини».

Учасниками програми «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» (за швейцарсько-українським проектом «Сприяння розвитку освіти для демократичного громадянства в Україні») успішно реалізується в БЗШ №5, БЗШ №21,  БНВО «Ліцей-МАН», Білоцерківській гімназії-початковій школі № 15.

Учасниками проєкту «Мирне співіснування», що діє в Україні за участю представників Верховного комісару ООН у справах біженців та Благодійного фонду «Рокада», є БЗШ № 7 імені генерал-полковника Геннадія Воробйова та Білоцерківський заклад загальної середньої освіти ІІ-ІІІ ступенів з інституційною формою навчання №1.

Спеціалісти КУ БМР «Центр професійного розвитку» пройшли навчання щодо діяльності центрів професійного розвитку педагогічних працівників на платформі Українського інституту розвитку освіти у співпраці з Європейським центром ім. Вергеланда (Осло, Норвегія).

 

Начальник Управління освіти і науки                                                                    Юрій ПЕТРИК