Затверджено порядки реалізації Програми інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2024-2026 роки

|  27. 02. 2024

Із початком повномасштабного наступу тисячі українців були змушені залишити свої домівки у пошуках більш безпечних умов проживання для себе та членів своїх родин. Як і сотні інших міст, Біла Церква та населені пункти Білоцерківської громади стали другою домівкою для людей, які переїхали з територій, де ведуться активні бойові дії, або окупованих. Разом зі зміною місця проживання, ці люди змінили звичний спосіб життя, коло спілкування, вид зайнятості, плани на майбутнє…

Сьогодні в Білоцерківській громаді проживає понад 16 тис. внутрішньо переміщених осіб. Одним із пріоритетних напрямків роботи місцевої влади є сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб до Білоцерківської громади. 20 вересня 2023 року було створено Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Білоцерківській міській раді, 7 листопада 2023 року виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради було затверджено її персональний склад. Сьогодні Рада з питань ВПО бере активну участь у громадському житті міста і вже має перші напрацювання спільно зі структурними підрозділами Білоцерківської міської ради.

Так, управлінням соціального захисту населення Білоцерківської міської ради та представниками Ради з питань внутрішньо переміщених осіб було розроблено Програму інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2024-2026 роки. Програму було затверджено рішенням Білоцерківської міської ради від 08 лютого 2024 року №5094-50-VIІI. На засіданні виконавчого комітету 27 лютого 2024 року затвердили організаційне забезпечення та порядок реалізації заходів Програми інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2024-2026 роки. 

Доповідаючи під час засідання виконкому це питання, перший заступник міського голови Інна Новогребельська відмітила: «Разом із членами Ради з питань ВПО ми узгодили всі питання, визначилися зі своїми можливостями та запропонованими заходами. Наразі виникла потреба затвердити 12 заходів – відповідно, 12 порядків. Для виконання цієї програми необхідно створити нову комісію, до якої будуть входити в тому числі представники Ради з питань ВПО».

Зокрема, порядки передбачають надання соціальної підтримки, психологічні консультації, грошову допомогу для компенсації витрат на послуги з професійної адаптації, організацію заходів, направлених на згуртованість та розвиток. Зокрема це форуми, тренінги, семінари, екскурсії, відвідування пам’яток історії та культури, визначних місць та подій (у разі організації таких заходів громадськими організаціями за ініціативи Ради з питань ВПО), проведення святкових заходів, привітання дітей, компенсацію витрат на реабілітаційні послуги. 

Також передбачене надання одноразової грошової допомоги з місцевого бюджету батькам дітей з числа ВПО, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, які вступили у навчальний заклад на території Білоцерківської міської територіальної громади, а саме: діти, які зараховані до першого класу закладів загальної середньої освіти та/або які розташовані на території Білоцерківської міської територіальної громади.

Крім того, один раз на рік передбачене надання грошової допомоги:

- на проведення лікування захворювань онкологічного напрямку, серцево-судинних захворювань у гострих станах; здійснення хірургічних операцій (ендо-, слухо- протезування, неврологічного напрямку) та інших захворювань та патологій, які ускладнюють життя людини, що підтверджується лікарським висновком. Розмір грошової допомоги не може перевищувати 5-кратного розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня відповідного бюджетного року. 

- на дітей з числа ВПО для компенсації витрат за придбання та встановлення таким дітям виробів та систем для лікування дефектів розвитку зубів і щелепно-лицьового кістяка – за умови лікування в КНП БМР «Дитяча стоматологічна поліклініка». Компенсація надається в розмірі, що не перевищує 2-х розмірів прожиткового мінімуму на одну особу, встановленого на 1 січня відповідного бюджетного року (за умови, що розмір витрат, включаючи вартість терапевтичної та хірургічної підготовки, перевищує двократний розмір прожиткового мінімуму на одну особу, встановленого на 1 січня відповідного бюджетного року). Розмір грошової допомоги не може перевищувати 4-кратний розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня відповідного бюджетного року;

- надання грошової допомоги на дітей з числа ВПО для компенсації витрат на придбання таким дітям окулярів (лінз) та інших виробів, що коригують зір, в розмірі, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму на одну особу, встановленого на 1 січня відповідного бюджетного року (за умови, що розмір витрат перевищує двократний розмір прожиткового мінімуму на одну особу, встановленого на 01 січня відповідного бюджетного року). Розмір грошової допомоги не може перевищувати 4-кратний розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня відповідного бюджетного року.

- забезпечення тимчасовим проживанням осіб, які прибули до Білоцерківської міської територіальної громади, мають право на встановлення статусу внутрішньо переміщених осіб і не були раніше зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, шляхом безкоштовного розміщення в готелі «Рось» в місті Біла Церква на строк не більше трьох календарних днів.

Олексій Кудінов, голова Ради з питань ВПО при Білоцерківській міській раді:

- Програма інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2024-2026 роки є унікальною, адже вона розроблена внутрішньо переміщеними особами спільно з управлінням соціального захисту населення за підтримки першого заступника міського голови Інни Новогребельської. Програма включає всі необхідні заходи для інтеграції внутрішньо переміщених осіб до Білоцерківської громади. Це передовий досвід, аналогів якому в Україні ще немає. Раніше в нашій громаді діяла програма підтримки ВПО, але зараз ми говоримо саме про їх інтеграцію в громаду. Порядок реалізації заходів програми передбачає одинадцять основних пунктів, які розроблені самими внутрішньо переміщеними особами, вони реальні, досяжні та можливі для реалізації. 

Для того щоб скористатися цими можливостями, внутрішньо переміщеним особам потрібно звернутися до відділу по роботі з внутрішньо переміщеними особами управління соціального захисту Білоцерківської міської ради, що за адресою: б-р Михайла Грушевського, 6. Години прийому: понеділок – п’ятниця з 9:00 до 17:30. Тел.: (04563)5-85-34, 063-429-35-66.

Фото