«Купуючи українське, ми наближаємо перемогу»

|  12. 03. 2024

12 березня в Білій Церкві відбулася презентація нового проєкту «Купуй українське». Його місія – формування міцної, конкурентоспроможної економіки України, розбудова майбутнього нашої країни завдяки підтримці вітчизняного бізнесу та українських виробників.

Організатором заходу виступив Комітет жінок-підприємиць при Київській торгово-промисловій палаті.

З вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий. Він наголосив, що на сесії Білоцерківської міської ради, яка відбулася цього ж дня, з бюджету Білоцерківської громади виділено додатково 35 млн грн на підтримку обороноздатності нашої держави. І це стало можливим, у першу чергу, завдяки платникам податків, якими є здебільшого приватні підприємці.

«Дякую кожному з вас за те, що ми маємо можливість так потужно допомагати нашим військовим, – звернувся до присутніх Геннадій Дикий. – Лише цими вихідними ми передали допомогу на суму 16 млн грн. На ці кошти були закуплені різні дрони, у тому числі FPV, Matrice, багато іншої різноманітної техніки. За результатами 2022 року Біла Церква посіла 5 місце в рейтингу – за співвідношенням «бюджет/допомога з бюджету на оборону держави», а за підсумками 2023 року ми – на другому місці. І це, в першу чергу, ваша заслуга. Ви працюєте сьогодні в дуже тяжких умовах, але незважаючи на це, маєте можливість сплачувати податки. Ми розуміємо сьогоднішні пріоритети, і допомога Збройним Силам – саме один із найголовніших пріоритетів, на який спрямовуються кошти нашої громади».

Геннадій Дикий також навів приклад принципів роботи галузі підприємництва, які діють у німецьких містах Люнебург та Брауншвейг, громади яких стали побратимами Білоцерківської громади за час повномасштабного вторгнення. Це локалізація на законодавчому рівні, яка передбачає використання або залучення товарів та послуг, у першу чергу, від місцевих підприємств, а вже потім, за умови їх відсутності, – державних або іноземних компаній. Це дало б змогу утримувати кошти в громаді та залучати їх на розвиток громади, тим більше, що в Білій Церкві працює більше ста великих та середніх релокованих підприємств, у тому числі, і з іноземними інвестиціями.

Під час заходу також виступив президент Київської обласної регіональної торгово-промислової палати Олександр Рябоконь, який наголосив, що купуючи українське, ми зміцнюємо економіку нашої держави, а відповідно, наближаємо нашу перемогу.

Президент Київської торгово-промислової палати Микола Засульський наголосив на доцільності об’єднання зусиль столичних та регіональних підприємств навколо реалізації проєкту «Купуй українське», враховуючи, що багато підприємств м.Києва мають бажання співпрацювати з підприємствами Київщини, в тому числі й Білої Церкви.

Про проєкт «Купуй українське» та про діяльність Комітету жінок-підприємиць розповіла перший віцепрезидент Київської торгово-промислової палати Людмила Сізікова. Вона відмітила важливу роль жінок у підприємництві, наголосивши, що серед завдань Комітету є сприяння жінкам-підприємицям у реалізації продукції, розширенні ринків, масштабуванні виробництва, зокрема в харчовій галузі.

На реалізації проєктів GIZ щодо консультацій для мікро-, малого та середнього бізнесу, які здійснює Мережа Центрів інформаційної підтримки бізнесу та Центр підтримки бізнесу Київської торгово-промислової палати, зупинився керівник Центру підтримки бізнесу КТПП Михайло Беліков.

У заході взяли участь: представник Білоцерківської районної державної адміністрації Анатолій Онопрієнко, керівник департаменту економіки Київської обласної державної адміністрації Наталія Погрібна, директор Київського обласного центру зайнятості Денис Дармостук, керівники приватних підприємств, підприємці, представники Київської обласної торгово-промислової палати, представники загальноосвітніх та медичних закладів, місцевих ЗМІ.

Фото