Небезпеки для здоров’я і життя споживачів придбання та вживання як харчовий продукт м’яса сільськогосподарських тварин подвірного забою, ветеринарно-санітарна експертиза якого не проводилась

Дата : 
2021-09-20

Небезпеки для здоров’я і життя споживачів придбання та вживання як харчовий продукт м’яса сільськогосподарських тварин подвірного забою, ветеринарно-санітарна експертиза якого не проводилась

Цілорічно у ЗМІ «вибухають» випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених хвороботворними чинниками. Чимала частина таких випадків пов’язана із зоонозами - хворобами які є спільними для людей та тварин. Прикладами зоонозів є: сибірка; бруцельоз; туляремія; ящур; трихінельоз тощо.

  1. Сибірка – джерелом розповсюдженням інфекції є хворі тварини які найчастіше заражаються від інфікованих кормів. На це захворювання страждають вівці, велика рогата худоба, коні, свині. Людина може заразитися нею під час контакту з твариною, обробки тваринної сировини чи вживання зараженого м’яса. Це дуже важке захворювання під час якого маже настати смерть. У людини це захворювання залежно від способу зараження може проявлятися в трьох формах: шкірній, коли людина заражається через подряпини на шкірі; легеневій, коли спори потрапляють в дихальні шляхи; кишковій, коли спожито заражені продути.

  1. Бруцельоз – це захворювання викликане нерухомими мікробами. Оптимальна температура для розвитку 37 °С. Ці мікроби можуть довго зберігатися в маслі, бринзі, м’ясі та молоці. Мікроб бруцельозу миттєво гине при термічній обробці температурою вище 100 °С. Зараження може відбуватися при використанні молока чи м’яса хворих тварин або під час контакту із зараженими тваринами. Виділення хворих тварин заражають землю, воду, корми. Зараження людини цією інфекцією супроводжується загальною слабкістю, безсонням, висипанням на шкірі, різким головним болем.

  1. Туляремія – збудник цього захворювання є туляремійний вібріон. При кип’ятінні він гине відразу, а при температурі 60  °С – протягом 30 хв. На це захворювання хворіють гризуни, які і є найбільшим розповсюдником туляремійної інфекції, але і через комарів та кліщів, які вражають людину та тварину. Під час зараження туляремією підвищується температура, з’являється різкий головний біль, відчувається слабкість. Хвороба може тривати до 4 тижнів.

  1. Ящур – це заразне вірусне захворювання овець, свиней, та великої рогатої худоби, яке може передаватися людині через прямий контакт з твариною або через вживання молока чи м’яса. Оптимальна температура для розвитку 37 °С, гине при високих температурах та від дії антисептичних речовин. Зараження людини ящуром супроводжується зальною слабкістю, запаленням слизової оболонки рота, появою ранок. Захворювання може призвести до смерті, хоча і протікає у легкій формі.

  1. Трихінельоз – личинка трихінели інкапсульована в м’язовому волокні м`ясоїдних тварин – кабанів, ведмедів, лисиць, шакалів, хутрових звірів. Але трапляються випадки, коли паразити виявляються і в м`ясі лосів, бобрів, коней, які є травоїдними. Трихінельоз так само може вражати і птахів, що харчуються падаллю, морських тварин (тюленів, морських котиків) і ракоподібних, які поїдають інфікованих тварин, що потонули. Зараження людини трихінельозом можливо тільки при вживанні в їжу свинини, м`яса дикого кабана, м`яса коней, зараженого личинками трихінел і яке не пройшло термічну обробку. Слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів. Личинки трихінел гинуть при прогріванні до +71 °С  в товщі  шматка  м'яса  протягом  60  хвилин.  Знезараження збудника  трихінельозу у м'ясі проходить і шляхом заморожування при  товщині  шматка м'яса  15  см  при  температурі - 15 °С протягом 20 діб,  - 23 °С - 10 діб, - 29 °С - 6 діб. При товщині шматка від 15 до 50  см  відповідно - 15 °С - 30 діб;  -25 °С - 20 діб та -29 °С - 12 діб.

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця маркування та документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

  • Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

  • Споживачі повинні стежити за прийманням якісних продуктів тваринного походження, що повинні підтверджуватись супровідними документами.

  • НЕ приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах.

  • Молоко перед використанням необхідно кип’ятити, а м'ясо піддавати термічній обробці.

  • При груповому  відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

Примітка. За перше півріччя 2021 року завдяки проведенню ветеринарно-санітарної експертизи на підконтрольних забійних підприємствах після забою сільськогосподарських тварин було попереджено мінімум 183 випадки заражень людей зоонозами (хвороби спільні для людей та тварин), що складає близько 2 % уражених до загальної кількості туш. А який відсоток ураженості хвороботворними чинниками у тушах сільськогосподарських тварин, які реалізовані на неорганізованих місцях торгівлі, залишається на совісті окремих продавців та покупців такої продукції? Як то кажуть вибір за Вами !!!

За інформацією Білоцерківського відділу

Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області