Повідомлення Про проведення засідання архітектурно-містобудівної ради по розгляду проєкту містобудівної документації «Внесення змін до генерального плану міста Біла Церква та плану зонування території міста Біла Церква» та «Історико-архітектурного...

Дата : 
2023-11-07

Про проведення засідання архітектурно-містобудівної ради по розгляду  проєкту містобудівної документації «Внесення змін до генерального плану міста Біла Церква та плану зонування території міста Біла Церква» та «Історико-архітектурного опорного плану м. Біла Церква Київської області з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів»

Відповідно до Закону України  «Про регулювання містобудівної діяльності», Постанови Кабінету міністрів України від 01.09.2021 р. №926 «Про затвердження Порядку розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації», 27 жовтня 2023 року в приміщенні виконавчого комітету Білоцерківської міської ради відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради при Управлінні містобудування та архітектури Білоцерківської міської ради по розгляду проєкту містобудівної документації «Внесення змін до генерального плану міста Біла Церква та плану зонування території міста Біла Церква» та «Історико-архітектурного опорного плану м. Біла Церква Київської області  з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам’яток  та історичних ареалів».

На засіданні були присутні більшість членів архітектурно-містобудівної ради, що є фахівцями у сфері будівництва,  містобудування та архітектури,  та мають відповідну  вищу  освіту  та  досвід  роботи  у  цій  сфері, представники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради, а також уповноважені особи  органів виконавчої влади, зокрема Батальйону патрульної поліції в м. Біла Церква Київської області, Білоцерківського районного ГК ДСНС України у Київській області, Басейнового управління водних ресурсів р.Рось, ТОВ «БІЛОЦЕРКІВВОДА», тощо. На розгляд та обговорення  проєкту містобудівної документації було запрошено голів постійних депутатських комісій, голів фракцій Білоцерківської міської ради VIII  скликання та керівників підприємств та організацій що ведуть свою діяльність в м.Біла Церква. Головуюча засідання – т.в.о.начальника Управління містобудування та архітектури БМР – Вікторія Пархоменко.

Проєктну містобудівну документацію презентовано авторським колективом розробника – Консорціум «Союз Муніципального містобудування» .

Головний архітектор проєкту – Тетяна  Черней доповіла присутнім про характеристику географічного розташування населеного пункту м.Біла Церква, аналіз розвитку населеного пункту, аналіз реалізації попереднього генерального плану, проблеми і переваги містобудівного розвитку, проаналізовано сучасний стан житлового фонду, демографічну ситуацію, стан об’єктів обслуговування, озеленення території, використання території відповідно до форми 6-зем, проаналізовано зовнішні та внутрішні фактори, що визначають конкурентні переваги та обмеження розвитку міста Біла Церква, ознайомлено з транспортною інфраструктурою та інженерним обладнанням: каналізація, водопостачання, електропостачання, газопостачання, теплопостачання, тощо.

Також було розглянуто та проаналізовано проєкт містобудівної документації «План зонування території (зонінг) м. Біла Церква».

«План зонування території (зонінг) м. Біла Церква» є містобудівною документацією, розробленою на всю територію міста на основі генерального плану відповідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», нормативно-правових актів державної влади, а також відповідно документів, що визначають основні напрямки розвитку міста, охорони та використання його культурної спадщини, навколишнього природного середовища.

Зонінг створений з метою регулювання планування та забудови території міста з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів, раціонального використання території; створення сприятливих умов для залучення інвестицій у будівництво шляхом забезпечення можливості вибору інвестором найбільш ефективного виду використання земельної ділянки для містобудівних потреб;забезпечення вільного доступу громадян до інформації стосовно розвитку міста, взаємоузгодження інтересів громади та інвесторів; забезпечення сумісності забудови окремих земельних ділянок з оточуючою забудовою; сприяння реалізації завдань
довгострокового розвитку міста.На засіданні також було презентовано історико-архітектурний опорний план  м. Біла Церква Київської області  з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів.

Робота виконана на замовлення Консорціума «СОЮЗ МУНІЦИПАЛЬНОГО МІСТОБУДУВАННЯ» в рамках договору від 10.09.2021 №04-21 з розробки науково-проєктної документації «Історико-архітектурний опорний план м. Біла Церква Київської області з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів» авторським колективом науковців ПОГ «Інститут культурної спадщини» ВРОКСУ у вересні 2021 р. — лютому  2022 р. Доповідвачем по даній роботі виступала  Людмила Томілович, кандидат історичних наук, доцент.

Необхідність розроблення згаданої науково-проєктної документації зумовлена вимогами Закону України «Про охорону культурної спадщини», постановами Кабінету Міністрів від 26.07.2001 № 878 «Про затвердження Списку історичних населених місць України», від 03.07.2006 №909 «Про затвердження Порядку визначення населеного місця історичним», від 13.03.2002 № 318 «Про затвердження Порядку визначення меж та режимів використання історичних ареалів населених місць».

Мета дослідження – забезпечення збереження пам’яток та об’єктів культурної спадщини, традиційного характеру середовища м. Біла Церква шляхом розроблення історико-архітектурного опорного плану міста та проєкту зон охорони пам’яток, визначення меж і режимів використання території історичного ареалу міста.

Об΄єктом дослідження є територія м. Біла Церква, занесеного до Списку історичних населених місць України (з датуванням – 1032 р.), ландшафт території міста, розпланування, забудова, пам’ятки і об’єкти культурної спадщини.

Предметом дослідження є розпланувально-просторовий устрій м. Біла Церква, забудова, об’єкти культурної спадщини, а також визначення методів і заходів з охорони нерухомої культурної спадщини міста та збереження традиційного характеру середовища.

Історичні населені місця України, до яких відноситься м. Біла Церква, вимагають особливого підходу, оскільки процеси їх розвитку, реконструкції, забудови, господарська діяльність у історичних ареалах, визначених на їх території, повинні ґрунтуватися на усвідомленні необхідності збереження і раціонального використання об’єктів нерухомої культурної спадщини, охорони традиційного середовища. На це спрямовано такі заходи, як установлення зон охорони пам’яток та історичних ареалів. Розробка історико-архітектурного опорного плану м. Біла Церква, а також визначення меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів, виконання історико-архітектурної інвентаризації об’єктів культурної спадщини ґрунтується на чинних нормативно-правових документах.

По завершенню презентації містобудівної документації присутні на засіданні члени ради та запрошені  активно прийняли участь в обговоренні. Були озвучені пропозиції стосовно промислової зони міста, приватизованих земельних ділянок, поверховості забудови деяких територій міста, функціональних зон міста, тощо.

По завершенню обговорення – головуюча засідання В.Пархоменко повідомила, що всі  пропозиції будуть внесені до протоколу засідання та передані розробникам для врахування  в проєкті містобудівної документації.

 

Проєктний план  внесення змін до ГП

 

Проєктний план ПЗ м.Біла Церква

 

Історико-опорний архітектурний план м.Біла Церква