Небезпека харчових отруєнь в літній період

Дата : 
2025-06-02

Ми всі чекаємо на тепле сонячне літо. Така очікувана літня  спека це не тільки приємні подорожі, шашлики на дачі та пляжний відпочинок, а і можлива небезпека для здоровя. Тому треба подбати про себе та оточуючих близьких людей. Кількість  харчових отруєнь різного походження різко збільшується в період настання спекотної літньої погоди, коли завдяки підвищеної температурі повітря утворюються умови для розмноження збудників кишкових інфекцій.    

Вживання зіпсованої їжі і використання забрудненої води можуть спричинити діарею, блювання, болі та спазми в області живота, підвищення температури тіла, слабкість і призвести до серйозних наслідків.

Існують прості правила безпечного харчування:

1.     Потрібно підтримувати чистоту:

-        Мити руки з милом і водою перед приготуванням їжі та перед прийманням їжі;

-        Ретельно мити продукти, посуд, кухонне приладдя, поверхні столів;

-        Зберігати продукти у закритому посуді чи пакетах;

-        Регулярно викидати побутові та харчові відходи;

-        Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень кухні, комор, тощо.

2.     Уникати контакту між сирими та готовими харчовими продуктами:

-  Відокремлювати сир, мясо, птицю і морепродукти між собою та від інших харчових продуктів;

-  Для обробки сирих продуктів користуватися окремим кухонним приладдям.

3.     Ретельно проводити термічно оброблення їжі:

-  Готувати мясо птиці до тих пір, поки сік стане прозорим, а не рожевим;

- Кіпятити рідку їжу не менше однієї хвилини;

- Ретельно розігрівати приготовану їжу перед вживанням;

- Якщо ви не маєте змоги правильно приготувати або розігріти їжу спробуйте натомість їсти попередньо упаковану, консервовану або готову до вживання їжу.

4.     Зберігайте їжу правильно:

- Усі приготовані та швидкопсувні продукти обовязково зберігайте у холодильнику;

- Не залишайте приготовлені страви більше, ніж 2 години поза межами холодильника.

Під час відключення електроенергії: памятайте, що продукти стають небезпечними, якщо вони перебувають під впливом температури вище 5 градусів більше 2-х годин. Сумнівні щодо якості харчові продукти необхідно знешкодити.

5.     Вживайте свіжі та вимиті продукти:

- Обирайте свіжі чи попередньо оброблені продукти;

-  Мийте фрукти і овочі чистою (за потреби знезараженою чи кипячною) водою;

- Не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

-  Не вживайте некипячене розливне молоко і сирі яйця.

Варто памятати, що влітку потрібно бути уважними до безпечного вживання води: пити воду із перевірених джерел водопостачання або вживати бутильовану воду. Зберігайте воду у чистій, щільно закритій тарі. 

Бережіть своє здоров’я і життя!

 Лікар   Лариса ЛАЗАРЕНКО