Білоцерківщина вшановує воїнів Другої світової війни

|  09. 05. 2021

09 травня в Білоцерківській міській територіальній громаді продовжилися заходи щодо відзначення Дня пам’яті та примирення і 76-ї річниці  перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Цими днями наша громада, як і увесь світ віддає данину пам’яті та вшановує всіх, хто ціною власного життя та здоров’я наближав перемогу, боровся з ворогом як на передовій, так і в тилу.  

Цього дня міський голова Геннадій Дикий відвідав с.Шкарівка, с.Дрозди, с.Піщана, с.Терезине.

Звертаючись до присутніх на мітингах міський голова Геннадій Дикий зазначив: «Сьогодні ми згадуємо ті страшні часи Другої світової війни, яка розпочалася зі змови двох тоталітарних правителів. Довгих шість років йшла війна, 60 кран світу, 100 млн військовослужбовців брали участь у її боях. І найстрашніше, що кожен сьомий загиблий – це українець. Двічі фронтова хвиля прокотилася нашою Батьківщиною, нанісши важкі втрати. Сім з половиною мільйонів українських вояків воювали на фронтах Другої світової війни. Не було жодної родини, якої б не торкнулося це горе. У кожному невеликому селі є стели, на яких викарбувані імена всіх загиблих, дуже часто з багатьма однаковими прізвищами, адже гинули цілі родини. Люди, які залишалися в окупації також перенесли всі жахіття і мусили виживати заради дітей. Це велика трагедія світу. Тому, той девіз «Ніколи знову!» є вкрай актуальним, адже ми не маємо допустити, щоб знов повторилася така трагедія, яка забрала від 50 до 85 млн життів, залишила мільйони покалічених доль. На жаль, ми бачимо, що сьогодні ще один тоталітарний лідер має намір вторгнутися на чужі землі, наші українські землі – і сьогодні наші воїни також мусять захищати цілісність та суверенітет України на сході нашої держави.

Ми мусимо пам’ятати тих, хто пережив, тих хто виборов тоді і виборює зараз для нас мирне небо на головою, завдяки кому ми сьогодні живемо».

Вшанували визволителів і у с. Томилівка, с.Пилипча, с.Глибочка, с.Городище, с.Мазепинці, с.Сидори. У всіх населених пунктах були покладені квіти до пам’ятних знаків та вшановано пам’ять про загиблих хвилиною мовчання.

У заходах взяли участь депутати міської ради, заступники міського голови, старости та жителі сіл.

Цього ж дня,09 травня, відбувся мітинг в Парку Слави в Білій  Церкві та покладання квітів до Вічного вогню. Жителі Білої Церкви та гості міста мали змогу вклонилися ветеранам, які є прикладом мужності та вшановувати пам’ять загиблих, покладаючи квіти до Меморіалу слави.

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник міського голови Василь Морський. Він щиро привітав ветеранів з Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

«Кожен з нас пам’ятає, завдяки кому ми сьогодні маємо можливість жити, працювати, народжувати, виховувати дітей та онуків, тому у ці дні ми низько схиляємо голови перед тими, хто загинув у Другій світовій війні», - наголосив у своєму зверненні заступник міського голови та побажав усім перемоги та миру.

Пам’ять мільйонів українців, загиблих у Другій світовій війні 1939-1945 років, вшанували хвилиною мовчання.

Після завершення урочистостей відбулися покладання квітів до Вічного вогню, пам'ятника загиблим бійцям 1-ї окремої Чехословацької піхотної бригади та до стел з іменами полеглих.

У заході також взяли участь: депутат Київської обласної ради ХвичаМепарішвілі, депутати міської ради, представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

Також, цього дня заступник міського голови Василь Морський, радник міського голови  Микола Антонюк поклали квіти до пам’ятного знаку на висоті 208,4 м, встановленого на честь радянських та чехословацьких воїнів, що загинули при звільнені міста у період 03-04 січня 1944 року. Пам’ятний знак розташований на відстані 2 км від «Заріччя» у Володарському напрямку на автошляху «Київ-Тетіїв». Саме з цієї висоти розпочалися запеклі бої за визволення Білої Церкви.

Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об'єднані нації. Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильнішими.

Фотогалерея