Біла Церква ділилася досвідом впровадження цифровізації

|  21. 10. 2021

21 жовтня у Білій Церкві з навчальним візитом перебувала делегація до складу якої входили керівники військово-цивільних адміністрацій, голови та спеціалісти органів місцевого самоврядування територіальних громад Донецької та Луганської областей.

Делегація завітала до нашої громади у рамках заходу «Добре врядування. Розумна інфраструктура та цифрові послуги в громаді», який відбувається відповідно до реалізації компоненту Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади Програми ООН із Відновлення й розбудови миру, за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Варто наголосити,  що в Донецькій та Луганській областях створено 72 територіальні громади, майже завершено питання реорганізації місцевих рад, кадрових змін. У результаті впровадження реформи децентралізації територіальні громади отримали повноваження, власні та зовнішні ресурси і, водночас, стали відповідальними перед мешканцями за формування комфортного та безпечного середовища проживання, прозорості на місцевому рівні, спільному прийняттю рішень.

Курс України спрямований на розвиток цифрової інфраструктури та електронного урядування, електронної демократії. Підтримка розвитку інструментів е-демократії, інноваційні підходи до вирішення питань, удосконалення процедур на державному та місцевому рівні наразі є важливим завданням для забезпечення сталого та ефективного функціонування як територіальних громад, так і країни в цілому.

З 18 до 22 жовтня представники Донецької та Луганської областей побувають у ряді адміністрацій, територіальних громад м. Київ та Київської області з метою  ознайомлення із шляхами використання і поширення ресурсів та інструментів для розвитку адміністративної спроможності органів місцевого самоврядування; публічності та прозорості діяльності органів влади з використанням сучасних технологій управління, впровадженням онлайн-технологїй та безпеки онлайн-продуктів. Цікавить посадовців й системи якісного та швидкого реагування на кібер-загрози та інші вразливості онлайн-систем, які використовуються у місцевих та державних органах влади Києва і Київщини.

Під час навчального візиту учасники прагнуть отримати знання щодо основних підходів до єдиних стандартів створення та впровадження цифрових інструментів для забезпечення послідовною цифрової розбудови на державному та місцевому рівнях, вимог для приєднання до цифрового простору ЄС; спільно напрацювати рішення, які сприятимуть об'єднанню громадськості навколо спільних ідей та рішень.

Привітав гостей міський голова Геннадій Дикий, наголосивши, що з радістю Білоцерківська міська територіальна громада поділиться досвідом який має у даному напрямку та відмітив, що БМТГ й надалі посилено працює над впровадженням цифрових технологій у роботу.

Міський голова зупинився на історії,  культурному і промисловому розвитку Білої Церкви, на процесі децентралізації, який відбувся у місті та створенні територіальної громади.

Поінформував про роботу у напрямку реалізації проєкту «Безпечна громада», що включає у себе безпеку на дорогах, охорону громадського порядку у громаді в цілому, безпеку у навчальних закладах тощо. Зауважив на можливостях, які отримала громада щодо свого розвитку  разом з реформуванням адміністративно-територіального устрою.  Зупинився на проєкті «Розумна громада», основних його напрямках та відмітив, що впровадження проєкту дозволило отримати високі рейтинги Білоцерківської МТГ з інвестиційної привабливості та ін.

«Переконаний, успіх у розвитку будь-якої громади, створення привабливого для життя будь-якого населеного пункту у першу чергу залежить від безпеки. А безпека здебільшого залежить від комплексного підходу та запровадження безпеки у різних сферах життєдіяльності. Також місто стає привабливим, коли влада публічна і прозора, всі її процеси є у відкритому доступі та ін. Досягнення таких просесів можливе із використанням цифрових інструментів систем та комунікацій»,- відмітив Геннадій Анатолійович. 

Отож, у Білій Церкві гостей познайомили із запровадженими і  функціонуючими  у нашій громаді та тими, що ще на стадії розробки цифровими сервісами такими як: Smart City; Служба мера; цифрові карти зелених насаджень «Місто-парк»; електронна система енергоменеджменту м.Біла Церква; відкриті дані Білоцерківської міської територіальної громади. Електронна демократія. Розповіли про розвиткові інститути міста «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви».

З даних питань виступили заступник міського голови Анатолій Кравець, заступник начальника ДЖКГ - начальник управління благоустрою та екології Альона Колотницька, головний спеціаліст відділу енергоефективності Білоцерківської міської ради Михайло Хахула, директор  КП БМР «Агенція стратегічного розвитку м.Біла Церква» Олександр Прилуцький та ін. 

У ході  зустрічі представники делегації обговорили ряд питань щодо технічних, юридичних та фінансових  складових впровадження цифрових сервісів, забезпечення безпеки під час функціонування онлайн-продуктів тощо.

У рамках візиту гості також відвідали Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс де ознайомилися із проєктами «Аеропорт «Біла Церква», комунальний еко-індустріальний парк. 

ФОТОГАЛЕРЕЯ