Інноваційний розвиток МСП,  створення чат-боту з пошуку комерційної нерухомості, тренінги щодо залучення грантів – це результати роботи співпраці Білоцерківської громади з EU4Business

|  17. 03. 2023

У грудні 2021 року Білоцерківська міська рада підписала меморандум про співпрацю  з програмою «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП (малих і середніх підприємництва», що фінансується спільно Європейським Союзом та урядом Німеччини й реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Біла Церква є одним із дев’яти пілотних міст України, яких відібрав EU4Business типологіями: переробна промисловість та логістика, туризм та креативні індустрії, інновації і зелена економіка. Мета пілотного проєкту – через співпрацю з міськими радами допомогти малому та середньому бізнесу бути стійким, зростати, експортувати, впроваджувати інновації, зміцнювати потенціал установ, відповідальних за реалізацію Національної експортної стратегії України та Угоди про вільну торгівлю з ЄС, розвивати економічні кластери та екосистеми бізнесу, що посилюють експортний потенціал, – з урахуванням обраної типології. Білоцерківська міська територіальна громада працює у напрямі інноваційного розвитку.

15 березня в режимі онлайн відбувся «круглий стіл» щодо обговорення результатів співпраці в рамках програми «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» та визначення подальших планів на 2023 рік.

            З вітальним словом до учасників заходу звернувся заступник міського голови Білої Церкви Василь Морський, який подякував Європейськоюму Союзу і Німеччині за надану можливість співпраці в рамках підписаного Меморандуму, усім колегам та залученим експертам за приділений час і плідні напрацювання. Наголосив, що попри виклики війни в Україні, сторони змогли адаптуватися, скоригувати раніше визначені плани й надалі працювати заради економічної безпеки громади.

Отож, у роботі засідання взяли участь стейкхолдери проєкту, які прозвітувати про проведену роботу та досягнуті результати.

Координаторка проєкту від німецької урядової компанії GIZ Валерія Колесніченко презентувала заходи, які вже реалізовано.

Так, протягом 2022-2023 років у громаді в межах програми EU4Business впроваджується проєкт «Інноваційний розвиток малого і середнього підприємництва та креативних індустрій Білоцерківської міської територіальної громади в рамках співпраці з GIZ».

Головною метою даного проєкту є створення унікальних сприятливих умов для інноваційного розвитку малого і середнього підприємництва в межах Білоцерківської міської територіальної громади.

Основними напрямками проєкту є:

-розвиток кластерних ініціатив, а саме створення таких кластерів, як меблевий, аграрний (біотехнологічний) та авіаційно вантажний;

-створення Інноваційного хабу «Creative Space»;

-розробка стратегії  SMART-спеціалізації громади.

На даний час вже реалізовано низку завдань. Представництво GIZ залучило експерта, доктора економічних наук Володимира Панченка, для виконання «Експрес-аналізу компаній міста Біла Церква стосовно можливості їх вбудовування в кластери та надання рекомендації органу місцевого самоврядування щодо побудови регіональних кластерів. Нещодавно, 08 лютого ц.р. відбулася презентація результатів кластерного аналізу та обговорення подальших кроків (детальніше тут: https://bc-rada.gov.ua/node/14162).

У жовтні 2022 року був розроблений та введений в експлуатацію чат-бот для застосунку Telegram (http://t.me/relocationBilaTserkva_bot) для пошуку промислових та комерційних приміщень в межах Білоцерківської міської територіальної громади. Чат-бот дає можливість будь-якому користувачу, перейшовши за посиланням або знайшовши чат-бот у пошуку в застосунку Telegram, отримати необхідну інформацію по Білоцерківській громаді про об’єкти комунальної власності, що можуть бути передані в оренду або виставлені на продаж, а також інші пропозиції (детельніше: https://bc-rada.gov.ua/node/14146). Наразі у чат-боті зареєстровано 500 користувачів та розміщено 60 пропозицій комерційного майна.  До речі, інформація про наш чат-бот поширювалася і на прифронтових територіях, аби бізнес, який тимчасово не має можливості працювати там, зміг провести релокацію та, наприклад, орендувати приміщення у Білій Церкві та працювати. Координатором роботи чат-боту є головний спеціаліст відділу економічного розвитку міста управління економіки міської ради Юрій Колотницький.

За участі експертки Ірини Поплавець - президентки ГО «Агенція Інноваційного Підприємництва Евогранум» було проведено серію онлайн тренінгів для представників відділу з питань розвитку підприємництва та інвестицій управління економіки міської ради  з  менеджменту проєктів Європейського Союзу «PM2 - методологія для проєктів, що фінансуються європейськими фондами».

У ході «круглого столу» експертка розповіла про співпрацю щодо підготовки проєктів на грантові конкурси. Зауважила про вкрай необхідну на даний час розробку для громад України стратегій економічного розвитку, які мають бути адаптованими до вимог сучасності. Акцентувала увагу на необхідності формування дієвих команд для реалізації вже затверджених стратегій,  планів та напрацювань тощо. Варто наголосити, що до реалізації проєктів економічного розвитку у Білоцерківській громаді залучені також представники КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» та Білоцерківського національного аграрного університету.

Крім того, триває консультаційна підтримка з боку експерта Ганни Сидоренко щодо розробки концепції Інноваційного хабу «Креативний простір». Хаб вчитиме представників підприємництва вести бізнес в умовах воєнного стану, налагоджувати комунікацію з владою, брати участь у конкурсах, що проводить ЄС з надання грантів для розвитку інноваційних ідей бізнесу тощо.

Начальник відділу з питань розвитку підприємництва та інвестицій управління економіки міської ради Олена Шаповал також поінформувала про спільну роботу з GIZ щодо впровадження інноваційного проєкту розвитку кластерних індустрій у громаді.  Зокрема, як відбуватиметься підтримка інноваційного бізнесу на конкурсних засадах, зупинилася на розробленій анкеті громади для налагодження співпраці із закордонними муніципалітетами та допомозі GIZ у пошуку партнерів. До речі, за сприяння GIZ було знайдено потенційне місто-побратим для Білої Церкви – німецьке місто Брауншвейг,  з яким вже підписано угоду про партнерство.

Під час онлайн зустрічі координаторка проєкту GIZ Валерія Колесніченко презентувала й заходи, які заплановані на 2023 рік.

Так, у поточному році продовжиться консультаційна підтримка щодо розробки методології проведення конкурсу бізнес-ідей серед МСП, які підтримуватимуть муніципалітети України та які зможуть бути подані на участь у конкурсах грантової підтримки як національних, так і міжнародних. Фіналісти та переможці конкурсу будуть мати змогу отримати консультації експертів, які допоможуть доопрацювати бізнес-ідеї до формату готового до реалізації проєкту.

Також надаватиметься експертна підтримка в написанні нової Програми розвитку малого та середнього підприємництва в Білоцерківській міській територіальній громаді на 2024-2026 роки.

МСП регіону будуть залучені до участі у тренінгових програмах за різними тематиками, в тому числі, але не виключно: подача заявок на грантові конкурси, отримання компенсації за пошкоджене майно, розробка бізнес-планів, визначення собівартості продукції, пошуки ринків збута під час війни та ін.

У рамках проєкту протягом року проводитимуться воркшопи для підвищення спроможності міських рад у сфері організації роботи та співпраці між департаментами тощо.

Підводячи підсумки, начальник відділу з питань розвитку підприємництва та інвестицій управління економіки міської ради Олена Шаповал висловила сподівання щодо подальшої ефективної співпраці задля досягненні спільної мети, а саме - забезпечення сталого розвитку Білоцерківської громади.

фотогалерея