384 роки з дня народження Івана Мазепи

|  20. 03. 2023

В українській історії є безліч славетних сторінок. Одна із них – доба Гетьманщини, де боротьбу за свободу та незалежність уособлює гетьман Іван Мазепа. Унікальна постать, потужний політичний діяч, меценат народився 20 березня 1639 року у родовому селі Мазепинці, що неподалік Білої Церкви.

Згодом, завдяки Мазепі, Білоцерківщина зіграла величезну роль у становленні Української соборної держави.

У добу його правління, а це 1687-1709 роки, Мазепа активно відновлював авторитет Козацької держави, яка хоч і перебувала під протекторатом московського царства, але формально не була його частиною. Він розпочав активно реформувати економіку країни,  підтримував науку, культуру та мистецтво. Вкладав колосальні кошти у розбудову та оздобу міст і церков.

Вже тоді Мазепа розумів, що московія – це ворог. Дбаючи про розвиток освіти, він намагався дати можливість вирости новому поколінню козацької еліти, яка була б готова до відновлення незалежності. Білу Церкву, згідно з історичними джерелами, він готував до ролі столиці Правобережної України, оскільки тут проводив дипломатичні зустрічі, тримав двір, проводив парад козацьких військ та підписував державні документи.

Заручившись підтримкою свого союзника, шведського короля Карла ХІІ, Іван Мазепа розпочинає визвольну війну проти московської держави. Запеклі бої під Полтавою із московитами змушують союзну армію до маневру – тимчасово відійти з території Гетьманщини для формування ударного кулака. Проте, раптова смерть гетьмана обірвала його плани.

Навіть після смерті Івана Мазепи, наші вороги бояться його імені – воно стало для них назвою образу особистого ворога та понад триста років піддається анафемі в московській церкві. 

Не зважаючи на спотворення історії та сувору цензуру московії, українці не забули внесок гетьмана у відродження і зміцнення України. Ми пишаємось видатним земляком,  а саме усвідомлення того, що в нашій історії були такі особистості, надихає нас докладати максимум зусиль задля нашої майбутньої перемоги та процвітання держави.

Тому, 20 березня з нагоди 384 річниці з дня народження Івана Мазепи заступники міського голови Катерина Возненко та Юрій Савчук відвідали село Мазепинці, де відбувся захід, присвячений вшануванню памֹ’яті видатного гетьмана.   

У заході також взяли участь депутат міської ради Олександр Балановський, староста сіл Сидори, Дрозди, Мазепинці Олександр Литвин та жителі громади.

фотогалерея