Білоцерківська громада відзначила День Соборності України

|  22. 01. 2024

Щороку 22 січня ми згадуємо дві значні події української історії: проголошення незалежності Української Республіки 22 січня 1918 року та Акт злуки Української Народної республіки та Західноукраїнської Народної республіки в одну державу 22 січня 1919 року. Відповідно до Указу Президента України, 22 січня у нашій державі відзначається День Соборності України. 

Кожного року саме цього січневого дня жителі Білоцерківської громади приходять до погруддя Великого Кобзаря, нескореного борця за волю України, – Тараса Григоровича Шевченка, аби віддати шану пам’яті всім, хто виборював незалежність та соборність України як понад століття тому, так і в наш час. 

Акт Злуки, проголошений 105 років тому – 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, став епохальною історичною подією, коли українські землі об’єдналися в одній державі. Це стало основоположною віхою українського державотворення, увінчало соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття.

Соборність означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге, – духовну консолідацію всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Соборність невіддільна від суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту побудови демократичної держави, є запорукою виживання й існування нації.

Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. Від початку повномасштабного вторгнення ворога на нашу землю, Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Адже соборність передбачає не лише територіальну цілісність і суверенітет, а і духовну консолідацію всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Сьогодні спільна мета всіх українців – незалежна, демократична і соборна Україна. І саме наша єдність є нашою головною зброєю.

Територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців минулого і сьогодення, навіки залишатиметься непорушною. Не на життя, а на смерть стоять наші бійці за Соборну Україну.

Пам’ять всіх Героїв, які віддали своє життя заради Соборності, незалежності та територіальної цілісності України, вшанували хвилиною мовчання.

До погруддя Великого Кобзаря присутні поклали квіти.

У заході взяли участь: секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, радник міського голови Микола Антонюк, депутати Білоцерківської міської ради, керівники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, керівники Білоцерківської районної військової адміністрації та районної ради, представники закладів та установ міста.