Білоцерківська громада вшанувала жертв Голокосту

|  26. 01. 2024

Щороку 27 січня Україна разом з усією світовою спільнотою вшановує пам’ять мільйонів жертв Голокосту – мільйонів єврейських жінок, чоловіків і дітей, які загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни.

Саме 27 січня далекого 1945 року солдати 1-го Українського фронту під командуванням майора Анатолія Шапіро, українського єврея з Харківщини, визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау.

Тому, напередодні Міжнародного дня памʼяті жертв Голокосту у Білоцерківській громаді відбувся пам’ятний захід, у якому взяли участь міський голова Геннадій Дикий, секретар міської ради Володимир Вовкотруб, заступник голови Білоцерківської районної військової адміністрації Максим Кочура, директор РО «Іудейська релігійна громада «МІЦВА» Нателла Андрющенко, депутати міської ради та громадськість.

Захід відбувся біля пам’ятного знаку жертвам Голокосту та праведникам народів світу. Меморіал було встановлено поблизу місця одного із масових розстрілів місцевого єврейського населення.

«Те що відбувалося і відбувається сьогодні під час рашистської окупації українських міст: Бучі, Ірпеня, Маріуполя - до болю нагадує події минулого століття. Така ж нічим не спровокована жорстокість рашистських мучителів, такі ж братські могили безіменних, закатованих, пограбованих жертв. Такий же біль, розпач, бажання помсти і відновлення справедливості.

Ми сповнені співчуття і розуміння того болю, який несла єврейська нація протягом усіх цих років. Ми вдячні за ваше розуміння, єднання і підтримку у ці важкі для нашої Держави дні. Ми пам'ятаємо усіх безневинних жертв нашої землі, не залежно від їхньої національності», - наголосив у своєму зверненні міський голова Геннадій Дикий.

Хвилиною мовчання, покладанням квітів та символічних камінчиків присутні вшанували пам’ять усіх євреїв, які загинули мученицькою смертю.

Вічна пам’ять усім жертвам Голокосту! Не маємо права забути про цей страшний злочин!