У Білоцерківській громаді зріс рівень захворюваності на грип та ГРВІ: які заходи вживатимуться

|  05. 02. 2024

5 лютого відбулося позачергове засідання комісії виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у зв’язку із стрімким погіршенням у громаді епідемічної ситуації з грипу, ГРВІ та COVID -19 протягом останніх двох тижнів.

Як зазначив Андрій Воєводін, директор  Білоцерківської районної філії ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з початку епідемічного сезону 2023-2024 р.р. (з 40 по 5 тиждень) всього у громаді було зареєстровано 20982 випадки захворювань на гострі респіраторні вірусні інфекції, з яких 58,3% (12225) – діти до 18 років. Серед загальної кількості захворілих дітей переважала вікова група від 5 до 14 років – 6431 (52%).

За 5-тий тиждень, кількість захворілих становить 2116 осіб, з яких дітей 1213 (57,3%). У порівняні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 44,1%, а серед дітей на 52,8%.

Начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик зазначив, що станом на 05 лютого 2024 року кількість хворих у навчальних закладах не перевищує 17 %.

За результатами засідання комісії було прийнято рішення щодо дій у громаді задля зменшення поширення захворюваності серед населення. А саме: впровадження відповідних заходів, згідно розділу Б – Епідемічний період «Комплексного плану організаційних, профілактичних та протиепідемічних заходів з готовності в міжепідемічний період та реагування під час епідемічного сезону захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції у Білоцерківській громаді», затвердженого рішенням комісії виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол №13 від 03.11.2023 року).

Так, керівникам навчальних закладів доручено приймати рішення про переведення навчальних класів на дистанційну форму навчання у разі перевищення захворюваності в класі понад 30% та навчального закладу в  цілому - коли рівень захворюваності становитиме понад 20%.

Впровадження посиленого протиепідемічного режиму забезпечуватиметься у закладах охорони здоров’я незалежно від форм власності дошкільних, загальноосвітніх та інших навчально-виховних закладах, закладах культури та освіти, установах інтернатного типу, на підприємствах тощо).

Організовуватиметься вологе прибирання пасажирського транспорту після закінчення робочої зміни з використанням засобів дезінфекції та провадитимуться профілактичні дезінфекційні заходи на підприємствах торгівлі, громадського харчування та в організаціях сфери обслуговування населення.

При виникненні ускладнення епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ.

Впроваджуватиметься щоденний моніторинг за відвідуванням дітей навчально-освітніх закладах з поданням щоденної інформації в Білоцерківську районну філію ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Дотримуйтеся правил, щоб захистити себе від хвороби:

• уникайте тісних контактів з людьми, які чхають і кашляють;

• не підходьте до хворих ближче, ніж на півтора – два метри;

• не торкайтеся немитими руками очей, рота і носа;

• уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

• ретельно мийте руки з милом, протирайте їх антисептиком;

• прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;

• уникайте місць, де є велике скупчення людей (магазини, транспорт тощо);

• здійснюйте вологе прибирання, провітрювання і зволоження повітря в приміщенні;

• привчіть себе до корисних звичок, будьте фізично активними,  висипайтесь, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею, пийте вітаміни;

• щорічна вакцинація — це найефективніший засіб для профілактики грипу та запобігання важким ускладненням хвороби;

• захворіли – лишіться дома, адже ви є джерелом інфекції для людей, обов’язково зверніться до  лікаря щойно матимете таку можливість.