Відбулося засідання 50 сесії Білоцерківської міської ради

|  08. 02. 2024

08 лютого відбулося засідання позачергової 50 сесії Білоцерківської міської ради VІІ скликання, під час якої було розглянуто майже 260 питань.


Підтримка обороноздатності нашої країни, захисту населення від надзвичайних ситуацій та безпеки громадян

Одними з перших, у закритому режимі, було розглянуто блок питань щодо підвищення обороноздатності нашої країни.

На цей напрямок на сесії внесли зміни:

- до Програми національного спротиву Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік» ;

- до Програми надання фінансової допомоги військовим частинам та органам військового управління Збройних сил України, які розташовані на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від  20 грудня 2023 року № 4979-48-VIII;

- Цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціального та воєнного характеру Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2025 роки;

- затвердили Комплексну програму профілактики злочинності, зміцнення  законності та правопорядку на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік.

Також затверджено Комплексну програми профілактики злочинності, зміцнення  законності та правопорядку на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік

Основними завданнями Програми є:

  • - забезпечення своєчасного реагування на усі злочинні прояви та протиправні посягання;
  • - проведення роз’яснювальної роботи з керівниками підприємств, установ та організацій, мешканцями громади щодо зміцнення публічної безпеки, профілактики правопорушень та злочинних проявів;
  • - впровадження сучасних технічних засобів, які сприятимуть профілактиці та протидії злочинності;
  • - активізація участі громадськості, зокрема громадських формувань в забезпеченні правопорядку;
  • - забезпечення безпеки дорожнього руху, зниження аварійності та дорожньо-транспортного травматизму.

Загальний обсяг фінансування передбачеених заходів програми становить 1 млн грн.


Звіт щодо регуляторної політики

Депутати взяли до відома звіт міського голови «Про здійснення державної регуляторної політики Білоцерківською міською радою та її виконавчим комітетом у 2023 році».

Зауважимо, що протягом 2023 року розробниками регуляторних актів: готувалися проєкти регуляторних актів, аналіз регуляторного впливу проєктів регуляторних актів, проводилися оприлюднення проєктів регуляторних актів та АРВ з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, громадських організацій та об’єднань, проводилися громадські обговорення, відстеження результативності, перегляд регуляторних актів.

З початку 2023 року було прийнято 4 регуляторні акти: 2 рішення міської ради та 2 рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

Реалізація засад державної регуляторної політики у 2023 році дозволила прийняти за активної участі громадськості актуальні, ефективні і збалансовані рішення, які є важливими для розвитку Білоцерківської міської територіальної громади.

Ознайомитися детально зі звітом можна буде згодом на сайті БМР.


Три депутатські комісії прозвітували про роботу

Голова постійної комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів Тетяна Голотюк прозвітувала про роботу органу за минулий рік.

За звітний період постійною комісією проведено 11 засідань, на яких розглянуто 182 питання.

Станіслав Долід, який є головою постійної комісії з питань інвестицій, регуляторної політики, транспорту і зв’язку, торгівлі, туризму, послуг і розвитку підприємництва, власності, комунального майна та приватизації, розвитку агропромислового комплексу також прозвітував перед присутніми.

Так,  у 2023 році було проведено 10 засідань комісії, на яких розглянуто - 131 питання

На розгляд ради постійною комісією винесено – 3проєкти.

Юрій Кошляк прозвітував про роботу постійної комісії з питань житлової політики, комунального господарства, природокористування, охорони довкілля та енергозбереження, водного та лісового господарства.

Протягом звітного періоду проведено 11 засідань комісії, на яких розглядалися питання, що входять до компетенції постійної комісії.


У нашій громаді приділятимуть увагу ментальному здоров’ю та психосоціальній підтримці населення
Російсько-українська війна чинить безпосередній чи опосередкований вплив на психічне здоров’я та добробут населення України. Вона є надзвичайним психологічним подразником для людини та суспільства, оскільки ми не маємо природного імунітету, здатного захистити від стресу, спричиненого бойовими діями.

Щоб забезпечити мешканцям Білоцерківської МТГ всебічну допомогу, реабілітацію та підтримку, необхідно розвивати мережу закладів, які надають допомогу у сфері психічного здоров’я на первинному рівні, забезпечити надання медичної допомоги на спеціалізованому рівні (у т.ч. психіатричної допомоги), а також налагодити співпрацю медиків, освітян та служб соціального захисту у сфері охорони психічного здоров’я цивільного населення нашої громади, синхронізувати різнорідну підтримку людей з проблемами в сфері психічного здоров’я з громадським сектором.

З цією метою було розроблено, а на засіданні сесії затверджено Програму збереження ментального здоров’я та психосоціальної підтримки населення Білоцерківської міської територіальної громади у сфері освіти на 2024-2026 роки.

Програма розрахована на такі цільові групи населення:

-   діти з особливим освітніми потребами;

-   діти з інвалідністю;

-  діти з числа внутрішньо переміщених осіб та члени їхніх родин;

-  діти, які мають статус постраждалих від воєнних дій, та члени їхніх родин;

-   діти із родин загиблих/померлих і дійсних військовослужбовців та члени їхніх родин;

- працівники закладів й установ освіти з числа внутрішньо переміщених осіб та члени родин військових;

-   працівники закладів й установ освіти з низьким рівнем резильєнтності (стресостійкості) та ін.

Забезпечення збереження ментального здоров’я всіх учасників освітнього процесу в громаді та побудова системи міжвідомчої взаємодії щодо психосоціальної підтримки населення Білоцерківської міської територіальної громади, зокрема у сфері освіти, відбуватиметься відповідно до Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

Завдання Програми є :

1) проведення інформаційно-комунікаційної кампанії щодо важливості турботи про ментальне здоров’я серед учасників освітнього процесу та інших категорій мешканців громади;

2) діагностування і турбота щодо психічного здоров’я всіх учасників освітнього процесу які мають складні емоційні стани, що потребують професійної уваги;

3) створення центру ментального здоров’я у складі Навчально-методичного центру психологічної служби Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради та організація його діяльності на постійній основі як комунікаційної та тренінгової платформи для всіх закладів, установ, комунальних підприємств громади відповідно до їхніх запитів;

4) психосоціальна підтримка всіх учасників освітнього процесу ресурсами психологічних служб закладів й установ освіти та соціальних служб громади (відповідно до повноважень);

5) залучення недержавних та громадських об’єднань/організацій до проведення навчання серед різних категорій населення щодо оволодіння техніками збереження і підтримки психічного здоров’я, формування власної резильєнтності тощо;

6) підвищення кваліфікації освітян щодо надання першої психологічної допомоги та подолання стресу;

7) підготовка тренерів із числа практичних психологів, соціальних педагогів, учителів біології тощо в різних напрямах і техніках щодо збереження і підтримки психічного здоров’я;

8) навчання дітей, учнівської та студентської молоді, педагогічних, науково-педагогічних і непедагогічних працівників, представників батьківської громади та інших категорій населення громади технікам самодопомоги тощо.

Доповідаючи питання депутат Юрій Петрик наголосив, що для реалізації вищезазначених завдань у нашій громаді буде створений Центр ментального здоров'я, у якому працюватимуть фахівці.


Щодо підтримки ВПО

Під час засідання було затверджено програму для надання підтримки і допомоги сім’ям внутрішньо переміщених осіб, які переїхали до Білоцерківської міської територіальної громади для тимчасового проживання - Програма інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2024-2026 роки.

Напрямки роботи програми спрямовані на створення умов для внутрішньо переміщених осіб щодо:

- мінімізації негативного впливу причин, які зумовили переміщення;

- працевлаштування;

-отримання реабілітаційних послуг;

- організації активного дозвілля;

-організації дозвілля дітей ВПО;

- підвищення рівня життєзабезпечення батьків дітей ВПО;

- лікування (в т.ч. лікування дітей з числа ВПО за напрямками «Ортодонтія», «Офтальмологія»);

-забезпечення тимчасового прихистку та ін.

Розробниками документу були Рада з питань ВПО, управління соціального захисту населення Білоцерківської міської ради та перший заступник міського голови Інна Новогребельська. На виконання запропонованих заходів передбачається виділення 10 млн 450 тис. грн.


Просторовий розвиток території громади – завжди на часі

Незважаючи на війну забезпечення сталого розвитку територіальної громади з дотриманням принципу збалансованості державних, громадських та приватних інтересів є важливим і актуальним. З цією метою було ухвалено рішення про розроблення комплексного плану просторового розвитку території Білоцерківської МТГ.

Згідно із рішенням управління містобудування та архітектури Білоцерківської міської ради має виступити замовником та організувати розроблення документації Комплексного плану для її подальшого затвердження.

Мешканці громади будуть поінформовані  про початок розроблення Комплексного плану, порядок та строк внесення пропозицій до нього фізичними та юридичними особами.

Передбачається, що відбудуться громадські обговорення з формування завдання на розроблення Комплексного плану, а також громадське обговорення вже розробленого проекту Комплексного плану та ін.

Рішенням передбачені інші питання  щодо процедури розробки даного документу згідно із чинним законодавством України

Зокрема, це надасть можливість селам: Сидори, Томилівка, Храпачі, Піщана, Глибочка, Скребеші реалізувати право на приватизацію земельних ділянок під своїми будинками та здійснювати там забудову.


Бюджетні питання 

Затверджено звіт про виконання бюджету Білоцерківської міської територіальної громади за 2023 рік. Бюджет за видатками виконаний в сумі 3 578,3 млн грн, з яких на захищені статті бюджету (заробітна плата, енергоносії, харчування тощо) було спрямовано 1230,4 млн грн. Крім того, видатки на безпеку та оборону складають – 480 млн грн, на облаштування найпростіших укриттів – 183,8 млн грн, програми соціального захисту – 82,6 млн грн.

  1. Внесені зміни до рішення міської ради від 19 грудня 2023 року № 4993-48-VIII «Про бюджет Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік», саме на  реалізацію місцевих програм:
  • - безпеки та оборони – 275,5 млн грн;
  • - захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій – 73,4 млн грн (матеріально-технічне забезпечення підрозділів ДСНС, облаштування та обслуговування найпростіших укриттів, придбання додаткового обладнання для аварійного  водопостачання та водовідведення, інші);
  • - забезпечення бюджетних установ міста коштами на заробітну плату та харчування дітей в закладах освіти, проведення ремонтних робіт – 59,5 млн грн.

Також передбачено інші видатки, що забезпечують життєдіяльність міста.


Затвержено проложення про Почесного громадянина громади у новій редакції

Нагадаємо, що звання «Почесний громадянин Білоцерківської  міської територіальної громади» є найвищою відзнакою громади, яке присвоюється громадянам України та інших держав, які своєю професійною та громадською діяльністю, особистою мужністю та героїзмом, проявлених під час виконання службового та громадянського обов’язку, зробили вагомий внесок у розвиток БМТГ, що сприяло піднесенню її  авторитету як на державному, так і на міжнародному рівні.

Звання присвоюється один раз на рік, як правило, напередодні Дня міста, одній, як виняток  двом особам. У частині строку присвоєння та кількісного обмеження не застосовується до присвоєння такого звання посмертно та для громадян іноземних держав (крім російської федерації).

Підставами для присвоєння звання  є:

- заслуги перед громадою  та/або Україною у різних галузях професійної та громадської діяльності та є зразком високої моральності, патріотизму і безкорисливого служіння Батьківщині;

-вагомий внесок в розвиток місцевого самоврядування;

-активна громадська та благодійна діяльність;

-особиста мужність та героїзм, проявлені під час виконання службового та громадянського обов’язку;

-ознаменування заслуг перед Білоцерківською МТГ громадянами України та іноземних держав ( крім російської федерації).

Детальніше з положенням можна буде ознайомитися на сайті БМР.

Інші питання:

- прийняті рішення про втановлення пільгової плати за оренду нежитлових приміщень на 2024 рік КЗ КОР Київська обласна спеціалізована ДЮСШ олімпійського резерву «Промінь» з велоспоспорту та Міжнародному Фонду «Відродження Чорнобиля», яка становитиме 1 грн на рік;

- затверджено положення про відділ з питань оборонно-мобілізаційної і режимно-секретної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Білоцерківської міської ради;

- затверджено вартість платних соціальних послуг КП БМР«Територіальний центр надання соціальних послуг ім. Петера Новотні»;

- внесені змін до цільової програми матеріально-технічного забезпечення комунальних некомерційних підприємств Білоцерківської міської ради на 2022-2024 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 02 вересня 2021 року №1278-16-VIII (зі змінами);

- внесені зміни до Програми розвитку автомобільного транспорту Білоцерківської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 15 травня 2020 року №5238- 96-VII (зі змінами). Зокрема, на цей рік заплановано розробити комплексну схему руху громадського автомобільного транспорту Білоцерківської міської територіальної громади;

- внесені зміни до Програми заходів щодо розроблення містобудівної документації Білоцерківської міської територіальної громади на період 2024-2026 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 26 жовтня 2023 року № 4660-45-VIII;

- прийняті рішення якими визначено переліки видів робіт та об’єктів для відбування засудженими кримінального покарання у виді громадських робіт та порушниками, на яких накладено адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт  та на яких порушники повинні виконувати оплачувані суспільно корисні роботи на території Білоцерківської міської територіальної громади в 2024 році

- внесено зміни до Програми робіт з обстеження будівель та споруд, пошкоджених та/або знищених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 19 грудня 2023 року № 4989-48-VIII;

- внесені зміни до цільової Програми «Безпечна Білоцерківська міська територіальна громада» на 2024-2025 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 30 листопада 2023 року № 4800-47-VIII, шляхом викладення її в новій редакції;

- прийнята низка рішень щодо надання безповоротної фінансової підтримки КП БМР «Комунальник», «Міська служба замовника», «Білоцерківтепломережа»;

-розглянуто ряд майнових, земельних т а інших питань, з яких прийняті відповідні рішення.

>>> Більше світлин <<<