«Зі світлом на шляху»: у Білій Церкві відкрито виставку ірпінського художника

|  16. 02. 2024

16 лютого у Білоцерківському краєзнавчому музеї було відкрито персональну виставку картин Владислава Задворського під назвою «Зі світлом на шляху».

Художник - є відомим ірпінським митцем, членом Національної спілки художників України, лауреатом Київської обласної премії в галузі образотворчого мистецтва ім.Івана Сошенка. Усі, хто знайомий з творчістю митця відзначають його багатогранний творчий талант, прояви художника у найрізноманітніший тематиці та жанрах. На виставці у нашій громаді представлено двадцять картин.

 

Захід організовано департаментом культури та туризму Київської обласної державної адміністрації з метою популяризації мистецької спадщини Київщини.

В.о. директора КЗ КОР «Білоцерківський краєзнавчий музей» Оксана Афанасьєва, звернулася до гостей з вітальним словом, наголосивши, що заклад культури має за честь приймати у своїх стінах відомого художника. Відмітила, що музей вже мав у своїх фондах роботу Владислава з 2020 року, яка є прикрасою експозицій. Побажала успіху і позитивних відгуків від глядачів та визнання творчості художника на всеукраїнському та всесвітньому рівнях.

 

Директор департаменту культури та туризму Київської обласної державної адміністрації Анна Куценко: «Я дуже рада, що сьогодні нам вдалося зібрати велику кількість поціновувачів прекрасного, адже наша велика місія сьогодні – зберігати українську культури і примножувати ті надбання, які маємо. Цією виставкою у Білій Церкві ми започаткували велику акцію, коли митці матимуть можливість знайомити зі своїм мистецтвом не лише жителів своєї громади, а й мешканців інших громад. Після Білої Церкви Владислав ці своїми картинами поїде до м.Бровари, а білоцерківських авторів гідно прийматиме Ірпінська громада. То ж у добру путь!»

Крім того, директор департаменту культури та туризму Київської обласної державної адміністрації виконала почесну місію вручивши державну нагороду майстру ковальського мистецтва Юрію Виродову. Указом президента України за створення видатних творів у галузі ковальства, сумлінну працю, активну волонтерську діяльність Юрію Виродову присвоєне почесне звання «Майстер народної творчості України».

 

Присутніх привітала заступник міського голови Білої Церкви Катерина Возненко, відмітивши, що Білоцерківська громада рада приймати виставку талановитого художника з дружнього міста. Наголосила, що вагомим є те, що з творчістю Владислава матимуть змогу познайомитися всі бажаючі, відчути його багатогранні відчуття у картинах. Наголосила, що започаткування традиції, коли митці будуть демонструвати свої картини у інших громадах є для нас новим досвідом, але висловила сподівання на подальше партнерство та що його підтримають не лише громади Київщини, а й інших областей. Подякувала Київській обласні раді та адміністрації за організацію таких виставок, адже споглядаючи на творчість талановитих людей ми всі зможемо надихатися на всілякі успіхи.

 

До слова були запрошені: депутат Київської обласної ради, заступник голови комісії з питань освіти, науки, культури, духовності та релігії Київської обласної ради Алевтина Шнуренко, заступник Ірпінського міського голови Юлія Устич, які подякували митцю за його творчість, вислови слова подяки та шани, адже саме творчі люди сьогодні формують потужну культуру нашої країни, проявляючи небайдужість і сміливість, завдяки їхнім творам ми матимемо, спадщину, яку залишимо нащадкам. Побажали митцю творчих успіхів, а у сім присутнім якнайшвидшої перемоги.

 

Сам автор представлених картин подякував за теплий прийом Білоцерківській громаді та Ірпінській – за підтримку його творчості та допомозі в організації цієї виставки. Висловив надію, що його роботи подарують всім відвідувачам хоча б краплинку позитивних емоцій у цей важкий час.

«У кожній роботі закладена своя ідея, своя емоція. Є й драматичні картини, є і життєрадісні – так як у житті: і сумний і радісний настрій. Бажаю Білій Церкві процвітання та духовного збагачення», -зазначив Владислав Задворський.

 

У заході взяли участь депутат Білоцерківської міської ради Леся Крижешевська, начальник управління культури і туризму Білоцерківської міської ради Юлія Ковальська, художники Білої Церкви, представники мистецьких установ та громадськості.

Дякуємо митцеві за його талант, за красу, наснагу та гарний настрій, який він дарує своєю творчістю!

Виставка триватиме у Білоцерківському краєзнавчого музеї до 3 березня. Щодня з 9.30 до 16.30 (крім середи). Завітайте та ознайомтеся із творчістю Владислава.

 

 

Про автора: Владислав Задворський народився у 1984 році на Черкащині у родині художників. Малювати почав із дитинства, наслідуючи приклад батьків. У 2010 році закінчив Київську академію образотворчого мистецтва та архітектури. Навчався у майстерні монументального живопису Миколи Стороженка.

Після закінчення академії молодий художник разом із колегами розписував храми у різних містах України. У 2014 році творчий шлях привів його до Ірпеня. Протягом восьми років він працював у групі художників-іконописців над розписом місцевого храму Святого Миколая. В цей період молодий митець створив біля 10 персональних виставок.

Російсько-українська війна також знайшла своє відображення у творчості Владислава, адже сам художник перебував в окупованому ворогом Ірпені у лютому-березні 2022року. Одна з його картин має назву «Війна в Україні», а про героїчну історію Романівського мосту художник створив аж три картини, в яких показав і трагедію, і драматизм, і порятунок життів.

Також разом із художницею Катериною Ведмідь ілюстрував книгу «Битва за Ірпінь», яка є першим зібранням оповідей безпосередніх учасників оборони міста-героя Ірпеня.

Картини Владислава Задворського часто є благодійними лотами на аукціонах для підтримки ЗСУ.

Фото