У Білій Церкві відбувся захід до 165-річниці з дня народження Шолом-Алейхема

|  01. 03. 2024

1 березня біля скульптурної композиції Шолом-Алейхема, яка встановлена у Білій Церкві на вул. Л.Курбаса, відбувся захід присвячений 165-річниці з дня народження письменника.

Класик єврейської літератури Шолом-Алейхем (справжнє ім’я - Шолом Нохумович Рабинович) народився 2 березня 1859р., помер 13 травня 1916р. Життя письменника та драматурга було тісно пов'язане з Україною та, безпосередньо, з Білою Церквою. У 1883-1887 роках він жив та творив у нашому місті. У цей час він написав свої одні з найвідоміших творів. Його твори перекладено на багато європейських мов.

Під час заходу присутні пригадали життєвий і творчий шлях письменника. Депутат Білоцерківської міської ради, голова ГО «Біла Церква туристична» Олена Фастівська розповіла про історію створення неординарної скульптури видатному письменнику, яка встановлена біля будинку, де проживав Шолом-Алейхем. Спогадами, що надихнуло створити скульптуру письменника разом із фігурами персонажів із його творів, пригадав автор - скульптур Максим Василенко.

Представники місцевої бібліотеки та краєзнавчого музею запросили всіх бажаючих доєднатися до читання творів Шолом-Алейхема, які несуть у собі життєву мудрість та відвідати експозицію, створену у музеї на честь драматурга, яка розповідає про його життя у Білій Церкві.

Учні Білоцерківського приватного ліцею «Міцва-613» за мотивами творів письменника розіграли невелику п’єсу, як нагадування того, що повісті, романи, новели, оповідання, п'єси Шолом-Алейхема – із щирою посмішкою йдуть до читачів, як слова вітання і доброзичливості, вчать людей стійко переборювати найважчі випробування в житті.

У заході взяла участь заступник міського голови Катерина Возненко, представники релігійної організації «Іудейська релігійна громада Міцва м. Біла Церква», громадськість міста.

Фото