210-та річниця від дня народження Тараса Шевченка

|  09. 03. 2024

9 березня в Білоцерківській громаді відбулося вшанування 210-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка.

Біля погруддя Т.Шевченка зібралися представники місцевої влади, учнівська та студентська молодь, жителі громади, аби вклонитися Великому Кобзареві, чиє неосяжне слово відгукується в людських серцях уже понад два століття, містить в собі той невмирущий вогонь, що тримає нас, українців, як націю. Його ідеї – це почуття причетності до єдиного цілого, ім’я якому – народ.

Тарас Шевченко – український мислитель, поет, художник і громадський діяч. Людина незвичайної долі й незвичайного таланту, що здобула світову славу. Українець, рівних якому планета не мала і не відомо, чи матиме. Український Прометей, що своїм полум’яним словом ніс народу правду, формуючи національну свідомість та готовність до боротьби за соціальне та національне визволення. Чиє слово і досі живе в наших серцях. Увібравши в себе душу народу, він підніс його духовну велич і красу на найвищу височінь, чим збагатив увесь світ, звеличив Україну, весь український народ.

Україна Тараса Шевченка – це історія народу, який протягом багатьох віків бореться за свою свободу і незалежність. Саме за це сьогодні гинуть на передовій наші захисники.

На знак шани та пам’яті Великого Кобзаря до погруддя Т.Шевченка учасники заходу поклали квіти. Пам’ять всіх, хто загинув за волю та незалежність нашої держави, вшанували хвилиною мовчання.

Під час заходу свої виступи присутнім подарували: народний вокальний ансамбль «Оберіг» Білоцерківської школи мистецтв ім.Якова Яциневича, учасник волонтерської команди «Твори добро» Білоцерківського професійного коледжу Олександр Цуцков.

У заході взяли участь: заступник міського голови Катерина Возненко, секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, радник міського голови Микола Антонюк, депутати Білоцерківської міської ради, представники структурних підрозділів міської ради, громадськості, ЗМІ.

 

З нагоди 210-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря у Білоцерківській громаді відбулася низка заходів.

8 березня у театрі ім.П.Саксаганського відбувся концерт «Співець людини, волі й України».

Концертну програму для білоцерківців підготували учні та викладачі шкіл мистецтв №4, №1 ім. Ю. Павленка, № 5 ім. С.Томащука, ім.Я.Яциневича, Центру творчості дітей та юнацтва «Київщина».

Тарас Шевченко – український Прометей, що своїм полум’яним словом доносив правду.

Його Україна – це історія народу, який протягом багатьох віків боровся за свою свободу і незалежність. Ця боротьба триває і нині.

Але настане той час коли знову буде соборною, вільною і незалежною наша Україна від заходу до сходу. Вдихне на повні груди український народ. І стане Україна такою, про яку мріяв Великий Кобзар – Тарас Григорович Шевченко.

 

«Його слова – велична пісня»

Під такою назвою у краєзнавчому музеї 7 березня відбувся захід з нагоди 210-річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

Як склалося життя поета і що надихало Шевченка до творчості, про враження, які він отримав відвідавши Білу Церкву – про це згадали на заході.

Пісні на вірші Шевченка та присвячені великому Кобзарю звучали у виконанні вихованців і викладачів школи мистецтв №1 ім. Ю.Павленка.

Фото