Чемпіонат України з боксу пам’яті Олександра Марченка – 2024

|  11. 03. 2024

З 5 до 9 березня в Білій Церкві тривав чемпіонат України серед учнів з боксу, присвячений пам’яті президента Білоцерківської федерації боксу 2007-2022 року, підприємця, громадського та політичного діяча, народного депутата України VIII скликання, офіцера, захисника України Олександра Марченка.

У чемпіонаті взяли участь понад 250 спортсменів 2010-2011 р.н. з різних областей України – Черкаської, Житомирської, Вінницької, Одеської, Полтавської, Хмельницької, Миколаївської, Рівненської, Чернігівської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Дніпропетровської, Київської та м.Київ. У чемпіонаті взяли участь кращі спортсмени-боксери – юнаки та дівчата, які вибороли почесне право прославити своє місто й область, продемонструвавши власну майстерність на ринзі. Головним суддею змагань виступив суддя міжнародної категорії Віктор Чирочка.

Такого рівня чемпіонат проводиться вперше. Саме в ці дні, рівно два роки тому, командуючи взводом, Олександр Марченко стояв на захисті України, обороняючи Київщину в с.Мощун. У ті дні тривала вирішальна боротьба за долю не лише столиці, а й усієї України. І Олександр Марченко – один із тих Героїв, які поклали своє життя на благо всього українського народу.

Під час відкриття змагань з вітальним словом до присутніх звернулася заступник Білоцерківського міського голови Катерина Возненко. Вона висловила співчуття рідним та близьким Олександра Марченка, відмітивши, що він завжди брав активну участь у різних сферах життя громади, підтримував та оберігав всіх, хто до нього звертався, а особливо дітей, спортсменів. Також висловила вдячність організаторам за проведення цього чемпіонату, а всім юним учасникам побажала перемоги.

Слово мали також голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Вадим Стеценко, начальник управління молоді та спорту КОДА Сергій Тимофєєв, благочинний Фастівського району, настоятель храму Святої Трійці Православної Церкви України Олег Данилів. У своїх виступах вони відмітили високий рівень змагань, побажали спорстменам розвиватися і надалі та представляти Україну на міжнародних змаганнях різних рівнів; висловили вдячність українським захисникам за можливість проводити такі чудові заходи. Також згадали добрі починання Олександра Марченка, наголосивши, що з його загибеллю велику втрату понесла не тільки наша громада, але й вся Україна.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять Олександра Марченка та всіх захисників України, які віддали своє життя за волю та незалежність нашої держави.

Олександр Марченко опікувався і дитячими художніми колективами, спонсоруючи їхні поїздки на різні конкурси. Тож під час заходу виступив один із таких колективів – народний художній колектив «Вокальний ансамбль «Співограй» Центру позашкільної освіти «Соняшник» (художній керівник Ольга Гаврилюк, керівник – Олександра Яковенко).

У заході також взяли участь: народний депутат України Андрій Мотовиловець, депутат Київської обласної ради, президент Київської обласної федерації боксу Юліан Москаленко, депутат Київської обласної ради, заступник міського голови Олександр Поляруш, секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб, заступник міського голови Юрій Савчук, депутати Білоцерківської міської ради Юрій Петрик, Андрій Король; президент Всеукраїнської федерації студентського боксу Костянтин Калашніков, голова Всеукраїнської Асоціації учасників бойових дій В’ячеслав Вовченко, голова Київського обласного відділення Комітету з фізичного виховання Міністерства освіти і науки України Анатолій Ільченко, призер чемпіонатів Європи та світу, учасник Олімпійських ігор, координатор розвитку Всеукраїнської федерації студентського боксу, віце-президент Київської обласної федерації боксу Володимир Матвійчук, президент Білоцерківської федерації боксу Ігор Гейло, голова Української федерації учнівського спорту Роман Греба, голова відділення НОК України в Київській області Ігор Малинський, члени родини Олександра Марченка, представники Православної Церкви України, партнери чемпіонату, військовослужбовці, бойові побратими – бійці 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців, спортсмени, тренери, представники громадськості та ЗМІ.

9 березня відбулося підбиття підсумків чемпіонату. Переможці визначалися у 17 вагових категоріях серед юнаків та 13 – серед дівчат. Усі вони були нагороджені медалями та дипломами від Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України та пам’ятними подарунками від Білоцерківської федерації боксу.

Тож бажаємо всім юним боксерам успіхів на ринзі, наснаги на подальші звершення та нові перемоги – під мирним українським небом!

Для довідки

Олександр Марченко у 2014 році захищав Україну у складі 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, отримав позивний «Каменяр». Був учасником об’єднання «Легіон Свободи». 10 серпня 2014 року внаслідок обстрілу українських позицій системою «Смерч» отримав поранення під містом Красний Луч, що на Луганщині.

У перший день війни повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року, одразу прибув до своєї 72-ї бригади, очолив взвод в складі 21 бійця, вирушив на передові позиції в с.Мощун для посилення захисту та оборони країни. Як командир позицій проявив себе справжнім Героєм та безстрашним воїном, всіляко підтримував молодих бійців та всі складні рішення брав на себе. Виконуючи завдання, в першу чергу, ризикував сам, аби зберегти життя своїх хлопців. Його взвод брав участь у підриві мосту через річку Ірпінь, повінь якої у подальшому унеможливила пересування ворога.

Олександр Марченко особисто, під щільним обстрілом ворога, екскаватором копав капоніри та окопи, щосекунди ризикуючи своїм життям. Він думав про те, як укріпити не лише позиції свого взводу, але й всього батальйону.

Битва в Мощуні була справжнім пеклом, ворог щосили намагався пройти і захопити Київ. Після двотижневих, неймовірно жахливих артилерійських обстрілів, бомбардувань з літаків та гелікоптерів ворог вдався до масованої атаки. Рятуючи своїх підлеглих, «Каменяр» наказав особовому складу відступити, а сам із трьома побратимами прийняв свій останній бій, прикриваючи відступ товаришів.

Командир взводу, головний сержант, стрілець, помічник гранатометника Олександр Марченко «Каменяр» загинув 6 березня 2022 року в селищі Мощун, захищаючи Україну, обороняючи Київ, відбиваючи чергову атаку російської навали.

ФОТО