Щодо вирішення надзвичайної ситуації

|  01. 04. 2024

01 квітня відбулося позачергове засідання виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, причиною якого стало виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру за адресою: провулок Грузинський, 23, у Білій Церкві.

Коментуючи подію - вибух невідомої речовини на 3-му поверсі, яка сталася 30 березня за вищевказаною адресою, секретар міської ради Володимир Вовкотруб зазначив: «Нині триває слідство, результати якого ще не озвучені. Внаслідок вибуху сильно постраждав другий під’їзд, були пошкоджені несучі конструкції будинку. Над ліквідацією наслідків події працювали всі місцеві служби, аварійно-рятувальні загони управління надзвичайних ситуацій місцевого та обласного рівня, поліція, медики, психологи. До ліквідації наслідків надзвичайної ситуації було задіяно близько 200 осіб. Усі спрацювали оперативно, у прибиранні територій були задіяні наші комунальні служби.

Пожежу було локалізовано, але, на жаль, загинули 2 особи, було госпіталізовано дитину – хлопчика, 8 років, у важкому стані. Станом на вчора дитина почувала себе нормально, і швидше за все, батьки мають забрати його додому.

На жаль, сьогодні сказати, яка буде доля цього будинку, – важко. Ускладнюючою ознакою є те, що в 2005 році цей будинок мав аналогічну проблему – у ньому стався вибух газу, здійснювалася його реконструкція. 19 років потому ситуація повторилася. Тому зараз працюють експерти, і за результатами експертного висновку ми будемо приймати рішення, що робити з цим будинком».

Отож, ухваленим під час засідання рішенням визнано, що ситуація, яка склалася внаслідок вибуху та пожежі, що привела до часткового руйнування житлової будівлі та квартир в будівлі та жертв, у відповідності до Національного класифікатора України - класифікатора надзвичайних ситуацій класифікується як надзвичайна ситуація (НС) техногенного характеру місцевого рівня.Для координації робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру місцевого рівня та безпосереднього управління аварійно-рятувальними та іншими невідкладними роботами, спрямованими на локалізацію і ліквідації її наслідків, забезпечення життєдіяльності постраждалого населення утворено спеціальну комісію з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру місцевого рівня. Головою комісії визначено заступника міського голови Юрія Савчука.

Крім того, утворено комісію з обстеження технічного стану житлової будівлі, яка визначатиме загальний технічний стан будівлі та можливість її відновлення. Очолюватиме комісію заступник міського голови Анатолій Кравець.

Другим рішенням внесено зміни в додаток, рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 28.10.2022р. № 711 «Про комісію виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій». Зокрема, головою цієї комісії визначено секретаря міської ради Володимира Вовкотруба.

Члени виконкому прийняли рішення про виділення коштів у сумі 3,5 млн грн з резервного фонду бюджету Білоцерківської міської територіальної громади на проведення першочергових заходів з метою ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та на відшкодування витрат проживання та харчування відселених мешканців будинку, які наразі проживають у готелі Рось.

Фото