Воркшоп для білоцерківських гідів

|  05. 04. 2024

4 квітня у Білоцерківському краєзнавчому музеї відбувся воркшоп для гідів на тему: «Біла Церква відома та невідома».

Організатором заходу виступило управління культури і туризму Білоцерківської міської ради спільно з КЗ КОР «Білоцерківський краєзнавчий музей».

У заході взяли участь як провідники-професіонали (гіди), які супроводжують туристів у Білій Церкві і знайомлять їх з визначними пам'ятками місцевості, так і представники краєзнавчого музею, місцеві історики-науковці.

Розпочався воркшоп із екскурсії Білоцерківським краєзнавчим музеєм, де присутніх ознайомили з діючою етнографічною виставкою та виставкою «Київщина: земля хоробрих», присвяченою 2-річниці визволення Київської області від російських загарбників.

Аби отримати більше практичних навичок у своїй роботі, застосовувати нові сучасні підходи під час проведення екскурсій, разом з тим цікаво доносити до туристів найповнішу інформацію про історію рідного краю, на воркшопі були підняті дві основні теми.

Так, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини і туризму управління культури і туризму міської ради, гідеса м. Біла Церква Олександра Залевська зупинилася на темі: «Історія однієї пам’ятки – Крамниці, Гостинний ряд, БРУМ, Торгові ряди». Доповідачка поінформувала присутніх про історію початку проєктування крамниць – Торгових рядів (БРУМу) у 1801 р., які наразі є архітектурною пам’яткою Білої Церкви та однією з візитівок міста. Акцентувала увагу, що за нещодавно проведеними науковцями дослідженнями, офіційно підтверджено, що автором БРУМу є італійський архітекторо Домінік Ботані. Також зупинилася на долі цих крамниць протягом 19-21 століть та на значенні БРУМу у сучасному житті містян.

З цікавою темою: «Нові підходи і формати у створенні екскурсій за допомогою Штучного інтелекту» присутніх ознайомив гід м. Біла Церква, підприємець, член ГО «Біла Церква Туристична» Ян Залевський.

Він розповідав про нові підходи і формати у створенні екскурсій за допомогою Штучного інтелекту. Присутні з’ясовували на практиці: Штучний інтелект - друг чи ворог сучасного гіда.

Підводячи підсумки присутні обмінялися думками, яким чином відтепер представники місцевої спільноти гідів зможуть у своїй роботі використовувати отримані у ході заходу інформацію та знання.

Фото